
Το πρώτο ηχηρό «όχι» στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την άρση της πατέντας των εμβολίων ήρθε από τη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ, ενδεχομένως λόγω της πίεσης που δέχτηκε η Καγκελαρία από τις θιγόμενες εταιρείες, όπως η BioNTech και η CureVac. Πάντως, θετική στάση κράτησε την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλοντας έτσι να προσεγγίσει το νέο Λευκό Οίκο, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ηλεκτρονικό σημείωμα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αμερικανικό σχέδιο για την άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα σκευάσματα των εμβολίων θεωρώντας πως θα προκληθούν «σοβαρές διαταραχές» στην παραγωγή των εμβολίων.
Με τον τρόπο αυτό συμμερίζεται την άποψη που έχουν υιοθετήσει οι φαρμακευτικές πως τα κράτη δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τα εμβόλια, αλλά και πως, δίχως το κίνητρο των κερδών που θα προκύψουν από την έρευνα και ανάπτυξη νέων εμβολίων, η βιομηχανία δεν θα έχει λόγο να επενδύσει στο μέλλον στον κλάδο. Και αυτό με δεδομένο πως ήδη για τις νέες μεταλλάξεις οι περισσότερες εταιρείες «τρέχουν» συμπληρωματικές έρευνες για την προσαρμογή ή αναμόρφωση των σκευασμάτων τους ή και την παραγωγή συμπληρωματικών δόσεων.
Βέβαια, η ανησυχία της κυρίας Μέρκελ έχει να κάνει ενδεχομένως και με τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται από χθες οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου, ανάμεσα στις οποίες είναι οι γερμανικές BioNTech (ο συνέταιρος της Pfizer) και CureVac που βρίσκεται επίσης προ των πυλών για την ολοκλήρωση του δικού της εμβολίου. Έρχεται δε, σε αντιδιαστολή με τη θετική στάση που κράτησε ήδη η Κομισιόν, η οποία διά στόματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε το πρωί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα στο πλαίσιο και του ΠΟΕ.
Επιφυλακτική για προφανείς οικονομικούς λόγους εμφανίζεται και η βρετανική κυβέρνηση παρά το γεγονός πως τα αγγλικά Μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Αμερικανούς. Μάλιστα, και η αντιπολίτευση (Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έχει ταχθεί υπέρ του «τέλους του άπαρτχαϊντ των εμβολίων», όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά στη βρετανική βουλή. Για την ώρα, πάντως, η επίσημη στάση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πως η Βρετανία θα συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη του ΠΟΕ πάνω στο ζήτημα.
Κατηγορηματικά υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας έχει ταχθεί εξαρχής ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.
Θετική στάση έχει κρατήσει επίσης η Κίνα και η Ινδία, ενώ υπέρ της άρσης της πατέντας εμφανίστηκε νωρίτερα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας μάλιστα τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή. Μια κίνηση από τον τσάρο που έχει κυρίως πολιτικό χαρακτήρα σε μια σαφή προσπάθεια προσέγγισης του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η στροφή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξουν τα δεδομένα γύρω από το ζήτημα.


Latest News
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς