![Τα 4+1 «κανόνια» που τράνταξαν την υφήλιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/ImgSrc-1.jpg)
Στην ερώτηση πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και πού έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες του 2020, η απάντηση είναι μία: λόγω της Covid-19, η οικονομία των ΗΠΑ υπέστη την πιο σοβαρή συρρίκνωσή της σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Ως συνέπεια των μέτρων κοινωνικής απόστασης, του lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές εταιρείες βρέθηκαν να χάνουν πελάτες ή να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
Ωστόσο, αν δει κανείς τις κορυφαίες 15 πτωχεύσεις φέτος, γίνεται σαφές ότι αυτές οι επιχειρήσεις αγωνίζονταν να επιβιώσουν πολύ πριν από την επιδημία.
Από ό,τι φαίνεται οι πτωχεύσεις της πανδημίας δεν θα γράψουν ιστορία, και σίγουρα δεν θυμίζουν σε τίποτα τα ηχηρά κανόνια που συγκλόνισαν τον πλανήτη την τελευταία 20ετία.
Lehman Brothers
Πολλοί από τους κολοσσούς που πτώχευσαν έπεσαν θύματα της σφοδρής χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 μία είδηση έπεφτε σαν βόμβα στα διεθνή χρηματιστήρια. Η ιστορική αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers (με 158 χρόνια ζωής), η ναυαρχίδα της Γουόλ Στριτ, κατέθετε αίτηση πτώχευσης.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/ImgSrc-1-600x371.jpg)
Αμέσως οι αγορές πάγωσαν, οι τράπεζες κατέρρεαν και ο φόβος της γενικής διάλυσης όλου του χρηματοοικονομικού συστήματος ήταν περισσότερο από ποτέ ορατός.
Δηλώσεις όπως «Γίγαντες καταρρέουν, εν μια νυκτί, στις ΗΠΑ»1 κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ μνήμες της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης του ’30 άρχισαν να ανασύρονται. Όταν η Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, διέθετε ενεργητικό ύψους 639 δισ. δολαρίων και υποχρεώσεις 619 δισ. δολαρίων.
Η επενδυτική τράπεζα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά ομολόγων της Wall Street αλλά η αχίλλειος πτέρνα της ήταν η τεράστια έκθεση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime).
General Motors
Μία ακόμα εταιρεία που χρεοκόπησε το πολύπαθο 2009 ήταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ General Motors. Η πτώχευση είναι η 3η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ έπειτα από τις αντίστοιχες των Lehman Brothers και Worldcom.
Βάσει του σχεδίου, η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, από όπου προέκυψε ένα νέο εταιρικό σχήμα απαλλαγμένο από χρέη. Οι κάτοχοι ομολόγων της -συνολικού ύψους 27 δισ. δολαρίων –έλαβαν το 10% της νέας εταιρείας και δικαιώματα επέκτασης αυτού του μεριδίου αργότερα στο 25%.
Η αμερικανική κυβέρνηση συνεισέφερε 49,5 δις. δολ. μέσω του κρατικού προγράμματος διάσωσης TARP. Λίγους μήνες αργότερα, το Δημόσιο πώλησε τις μετοχές τους «γράφοντας» ζημιές 10 δισ. δολαρίων.
Chrysler
Στις 30 Απριλίου 2009, η Chrysler υπέβαλε αίτηση για πτώχευση με βάση το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Τότε η αμερικανική κυβέρνηση περιέγραψε την κατάσταση της Chrysler ως «προσυσκευασμένη χειρουργική πτώχευση, η οποία όμως οδήγησε τον δεινοπαθούντα κολοσσό στα χέρια της Fiat.
Η Chrysler, μια από τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ( Big Three), είχε πληγεί θανάσιμα από την οικονομική κατάρρευση του 2007 – 2009. Την δεύτερη μέρα του 2009 ή Chrysler έλαβε ένα αρχικό δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
United Airlines
Την προστασία του δικαστηρίου έναντι των πιστωτών της ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2002 η United Airlines, η οποία έγινε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που κηρύσσει πτώχευση.
Η εξασθένηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος και τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, άφησαν τον υπ’ αριθμόν δύο, παγκοσμίως, αερομεταφορέα με υπερβολικό χρέος και ανεπαρκή ρευστότητα.
Barings Bank
Η βρετανική τράπεζα Barings ήταν μία από τις αρχαιότερες τράπεζες του κόσμου.
Για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη παλαιότερη εμπορική τράπεζα του κόσμου, μετά την Berenberg. Ιδρύθηκε το 1762, και έκτοτε, πότε με τα πάνω της, πότε με τα κάτω της, λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι το 1995, επί 233 συναπτά έτη.
Όμως καταστράφηκε κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα, και υπαίτιος γι’ αυτό ήταν κάποιος Νικ Λίσον.
Στις 26 Φεβρουαρίου του 1995 o Νικ Λίσον καταφέρνει να την «τινάξει στον αέρα» χάνοντας κεφάλαια 1,4 δισ. δολαρίων στην αγορά παραγώγων.
O Λίσον βρέθηκε στη Barings Securities στην Σιγκαπούρη, στη θέση του γενικού διευθυντή, άρχισε τα παιχνίδια κερδοσκοπίας παίζοντας στο Nikkei και πραγματοποιώντας αγοραπωλησίες ιαπωνικών ομολόγων, όλες υψηλού ρίσκου.
Άνοιξε ένα μυστικό λογαριασμό συναλλαγών τον «88888» τον οποίο χρησιμοποιούσε για να «τζογάρει» και στον οποίο απέκρυπτε τις ζημίες
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ