Εκ βάθρων αλλαγές στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων δρομολογεί η διοίκηση κατόπιν συμφωνίας των δύο βασικών μετόχων της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (Λάτσης) και του ελληνικού δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σήμερα, μάλιστα, στη μία το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί και σχετικές ανακοινώσεις, αφού νωρίτερα θα υπάρξει και συνάντηση του προέδρου Γιάννη Παπαθανασίου και του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Τροποποίηση καταστατικού
Σύμφωνα με πληροφορίες σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας και σειρά άλλων αλλαγών προς συμμόρφωση στο νόμο 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης.
Οι αλλαγές αυτές, όμως, που προχωρούν κατόπιν συμφωνίας των Paneuropean που ελέγχει το 47% και του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το 35,5%, φαίνεται, κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες του Ο.Τ., να είναι δομικές.
Πηγές αναφέρουν ότι προχωρά εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου με τη σύσταση εταιρίας συμμετοχών (holding), η οποία δεν αποκλείεται να έχει και έδρα την Ελβετία. Αυτή θα είναι και η μητρική εταιρία.
Κάτω από αυτή θα κρεμαστούν… οι θυγατρικές των ΕΛ.ΠΕ. Όπως η Ελληνικά Πετρέλαια (διύλιση), η Ελληνικά Καύσιμα (ΕΚΟ και ΒΡ), η ΝΤΙΑΞΟΝ (Χημικά), η Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι συμμετοχές του ομίλου στην Elpedison (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) και τη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), η Ασπροφός (τεχνικές μελέτες), οι συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καθώς και σε εταιρίες του εξωτερικού κλπ.
Διοίκηση από εταιρεία holding
Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, λένε οι πληροφορίες, θα ασκείται από την εταιρεία holding, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά πάσα πιθανότητα περιορίζονται στα 11 από 13 που είναι σήμερα. Η επιλογή των προσώπων παύει να γίνεται με τον συνηθισμένο μέχρι τώρα τρόπο που ήταν ο διορισμός από το δημόσιο επτά εκπροσώπων του, από την Paneuropean δύο, από τους εργαζόμενους δύο και από τους μικρομετόχους δύο.
Πια τα πρόσωπα θα προτείνονται προς εκλογή από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Πληροφορίες, θέλουν επίσης, το ελληνικό δημόσιο να προτείνει δύο ή τρία μέλη στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Οι εταιρικές αλλαγές αναμένεται να προταθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαίου και στη συνέχεια στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου θα σηματοδοτηθεί η νέα εποχή για τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία