Τέλος στην επίσκεψη στην Τράπεζα με ένα σωρό φωτοτυπίες στα χέρια βάζει από σήμερα η υπηρεσία «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)». Το νέο ψηφιακό εργαλείο, που εξοικονομεί χρόνο και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, απαιτεί ο πολίτης να διαθέτει ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και φυσικά τη ρητή συγκατάθεσή του, ώστε να προχωρήσει online η απαραίτητη επικαιροποίηση των στοιχείων που ζητούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τραπεζικά ιδρύματα. Μια διαδικασία στην οποία μπαίνουν κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες.
Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής «Συστηθείτε – KYC» ψηφιοποιούνται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται από τα υπόχρεα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το «Know Your Customer» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σήμερα παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η νέα διαδικασία όχι απλά καταργεί τη γραφειοκρατία, αλλά προστατεύει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά μας δεδομένα», τόνισε, κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η δράση αυτή ωστόσο, έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απλοποιεί το άνοιγμα και τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών, διευκολύνοντας τους πάντες. Τους απλούς καταθέτες, τους επιχειρηματίες, αλλά φυσικά κάνοντας πιο απλή, πιο εύκολη και τη δουλειά των υπαλλήλων των τραπεζών».
Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς να αποφύγουν τη φυσική επίσκεψη στην τράπεζα και να κερδίσουν χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν μόνοι τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτε να πηγαινοέρχονται με φωτοτυπίες κάθε τόσο στα γκισέ των τραπεζών, προκειμένου να διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό.
Ήδη έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή, με έγκριση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, μετά από σχετική αίτηση η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και το ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος Viva Payments. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ένταξης τεσσάρων ακόμα πιστωτικών ιδρυμάτων (Ηπείρου, Χανίων, Παγκρήτια, OptimaBank) καθώς και τεσσάρων Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος (Cardlink, Cosmote Payments, Flexin, Hellasfin).
«Είναι μία σημαντική βελτίωση και σε ό,τι αφορά την περιττή γραφειοκρατία και σε ό,τι αφορά γενικότερα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Και τα επόμενα βήματα αφορούν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Θα εντάξουμε το ΓΕΜΗ στην πορεία για να μπορούμε να έχουμε υπηρεσία Know your Customer και για τις επιχειρήσεις και θα προχωρήσουμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τους ασφαλιστικούς φορείς. Αλλά το πρώτο ισχυρό βήμα έγινε από τις τράπεζες» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Θεωρούμε και εμείς ότι είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση, από αυτές που δεν φαίνονται αλλά έχει πολύ μεγάλη ουσία και εξοικονόμηση χρόνου, κόστους, ταλαιπωρίας. Και επίσης εξυπηρετεί τον πολίτη. Είναι, δηλαδή, μία μεταρρύθμιση η οποία θα φανεί», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Τα δικαιολογητικά που ζητούν οι τράπεζες για την επικαιροποίηση είναι σχετικά με φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, με την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και στοιχεία πιστοποίησης ταυτότητας και επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, αυτή η διαδικασία απαιτούσε αυτοπρόσωπη παρουσία στα καταστήματα των τραπεζών, υποβολή στοιχείων σε έγχαρτη μορφή καθώς επίσης και ταλαιπωρία του πελάτη προκειμένου να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά.
Έτσι, αφαιρούνται οριστικά από την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων όλες εκείνες οι φωτοτυπίες της ταυτότητας, του εκκαθαριστικού σημειώματος, του λογαριασμού ρεύματος ή τηλεφωνίας καθώς επίσης και σχετικά αντίγραφα της μισθοδοσίας, που απαιτούνταν στην προηγούμενη κατάσταση.
Μέσω του «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)», και μόνο με τη ρητή και ειδική συγκατάθεση του πολίτη, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αποκτούν πρόσβαση, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ, αποκλειστικά και μόνο στα δεδομένα που απαιτούνται βάσει του Νόμου 4557/2018 για την εξακρίβωση και την επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και ετήσιων εισοδημάτων του.
Η διαδικασία είναι πλήρως προαιρετική και όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εξακολουθεί να προσκομίζει με φυσικό τρόπο τα δικαιολογητικά που του ζητούνται. Πριν ο πολίτης δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου το ίδρυμα ή ο οργανισμός να αποκτήσει πρόσβαση, η υπηρεσία του παρέχει τη δυνατότητα επισκόπησης των δεδομένων του.
Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των τραπεζών έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, της καταγραφής και παρακολούθησης των προσβάσεων, της διασφάλισης ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.
Latest News
Η τραπεζική πυξίδα στο Χρηματιστήριο δείχνει τον… Βορρά
Οι τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχίσουν και το 2025 να δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στις οικονομικές επιδόσεις συνολικά της αγοράς
Πότε «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% ο Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3%»
Αυξήθηκαν τα τραπεζικά δάνεια και οι καταθέσεις τον Νοέμβριο
H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 2.539 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2024
Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια καταθέσεων – Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες
Τι αναφέρουν τραπεζικές πηγές στον ΟΤ για τις καταθέσεις και τα επιτόκια – Πώς προσαρμόζουν οι τράπεζες την πολιτική τους
Στουρνάρας: «Πιθανοί στόχοι εξαγορών από ξένους ομίλους οι τράπεζές μας»
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλά στην ειδική έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου για το 2025 , στο «Βήμα της Κυριακής»
Άνοιγμα στους νέους από τις ελληνικές τράπεζες - Η μάχη με τις διεθνείς digital banks
Δυναμικά στην ηλικιακή ομάδα των 18-35 ετών εισέρχονται οι τράπεζες - Πώς κλείνει η ψαλίδα με τις digital banks
Τα δυο μαξιλάρια στα τραπεζικά κέρδη – Πώς θα καλυφθούν τα χαμένα έσοδα
Νέα business plan θα παρουσιάσουν οι τράπεζες αρχές του νέου έτους – Πώς θα στηρίξει την κερδοφορία η αναβάθμιση κατά μια μονάδα
Eurobank: «Πράσινο φως» σε διανομή προαιρετικών αποθεματικών
Η εν λόγω διανομή αποθεματικών αποτελεί μέρος της συνολικής συνεισφοράς της τράπεζας στην τελική ανταμοιβή των μετόχων της Eurobank Holdings
Πόσο αυξήθηκε η περιουσία των Ελλήνων - Τι δείχνουν οι καταθέσεις
Αύξηση των καταθέσεων και των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια για 7η διαδοχική χρονιά - Τι προτιμούν οι αποταμιευτές
Alpha Bank: Με ψηφιακό βοηθό που χρησιμοποιεί Generative AI
Σύμφωνα με την Alpha Bank, περισσότερες από 5.500 ψηφιακές συνομιλίες την εβδομάδα διεκπεραιώνει ο νέος ψηφιακός βοηθός από τους πρώτους μήνες που τέθηκε σε εφαρμογή