Από την καρδιά της Αθήνας, ένας πρότυπος ξενώνας κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες ανάλογες υποδομές παγκοσμίως. Ξεκινώντας με …φόρα το 2018 κατάφερε, εν μέσω πανδημίας, να κατακτήσει την κορυφή στη διεθνή λίστα των “Most Extraordinary Hostel Hero” και να περιληφθεί στην πρώτη πεντάδα των “Extraordinary Sustainable Hostel”.

Το καινοτόμο Welcommon Hostel διακρίθηκε για τις προσπάθειές του στον τομέα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «HOSCARS 2021» που διοργανώθηκε από το Hostelworld, έναν κορυφαίο διαδικτυακό κόμβο, με περισσότερες από 13 εκατομμύρια κριτικές για πάνω από 17.000 ξενώνες σε 179 χώρες, ο οποίος το 2015 εισήλθε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Δουβλίνου.

Το Welcommon Hostel στεγάζεται σε ένα 7όροφο κτίριο 3.200 τ.μ., το οποίο βρίσκεται πίσω από την πλατεία Κάνιγγος, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο κτίριο παλαιότερα λειτουργούσε κλινική του ΙΚΑ, και έως το 2018 κέντρο προσφύγων, πριν μετατραπεί από τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Άνεμος Ανανέωσης», σε έναν ξενώνα βιώσιμου τουρισμού. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι στοχεύει στη διαμονή ενεργών κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ομάδων και ατόμων που ενδιαφέρονται εκτός από sightseeing και για άλλες δράσεις κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Νίκος Χρυσόγελος από την ομάδα που έστησε το καινοτόμο εγχείρημα, οι φιλοξενούμενοι του ξενώνα είναι διαφορετικοί ταξιδιώτες (τουρίστες, εθελοντές, φοιτητές Erasmus, νομάδες-εργαζόμενοι, πρόσφυγες κ.ά.), οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν τη δημιουργική πλευρά της ελληνικής πρωτεύουσας. «Στον ξενώνα έχει μείνει ομάδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας Ikkaido για άτομα με ειδικές ανάγκες, είχε κλείσει – αλλά λόγω πανδημίας ακυρώθηκαν οι κρατήσεις – μια ομάδα μουσικών Γερμανών που είχαν προγραμματίσει να παίξουν μουσική σε διάφορα ΚΑΠΗ, μέλη των χωριών SOS από όλον τον κόσμο κλπ. Όσοι έρχονται στον ξενώνα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πράσινα, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, διαπολιτισμικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες», επισημαίνει ο ίδιος.

Το μότο του ξενώνα

Το μότο του ξενώνα είναι «κοιμόμαστε για να ονειρευόμαστε, είμαστε ενεργοί για πολιτιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά – κλιματικά ζητήματα». Γι΄ αυτό, όπως τονίζει ο κ. Χρυσόγελος «θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο για κοινωνικοποίηση, εκδηλώσεις και ένα κοινωνικό πείραμα, ένα κέντρο πράσινης καινοτομίας και τέχνης, έναν χώρο για κοινωνική ένταξη, για εκπαίδευση για απασχόληση για Έλληνες ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες».

Ο ξενώνας στηρίζει τον αειφόρο – βιώσιμο τουρισμό, γι΄ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δαπανηθεί περί τις 500.000 ευρώ (από εισφορές των μελών και φίλων του κοινωνικού συνεταιρισμού) για την ενεργειακή και αισθητική ανακαίνιση και αποκατάσταση του κτιρίου. «Έως το καλοκαίρι του 2016 που το νοικιάσαμε αποτελούσε εστία εγκληματικότητας αφού όλη η περιοχή είχε υποβαθμιστεί λόγω της κρίσης και το κτίριο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Η παρουσία μας συνέβαλε στην αναζωογόνηση της γειτονιάς», σημειώνει ο κ. Χρυσόγελος. Στόχος είναι η μετατροπή του σε κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, για αυτό και ο ξενώνας συμμετέχει στην ενεργειακή κοινότητα «Ηπερίων» που έχει οργανωθεί από την Greenpeace. Έως σήμερα πάντως, έχουν ήδη αντικατασταθεί οι 2.500 λαμπτήρες φθορισμού με led ενώ έχουν τοποθετηθεί 20 ηλιακά πάνελ που εξασφαλίζουν απεριόριστη χρήση ζεστού νερού. Επίσης, όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα προήλθαν από επανάχρηση άλλων αντικειμένων.

«Όταν ξεκινήσαμε το 2018 τη λειτουργία του ξενώνα είχαμε υπολογίσει ότι μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια θα ήταν βιώσιμος οικονομικά. Όμως η πανδημία που γονάτισε τον τουρισμό, αναπόφευκτα μας επηρέασε. Πλέον θεωρούμε ότι εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τότε το 2022 θα μπορούσαμε να είμαστε βιώσιμοι. Δυστυχώς, επανειλημμένα οι τράπεζες έχουν απορρίψει αιτήματά μας για κεφάλαιο κίνησης έστω και αν το ποσό που ζητούσαμε ήταν μικρό για τα δεδομένα, δηλαδή 40.000 με 50.000 ευρώ. Σε ένα παρόμοιο συνεταιριστικό σχήμα στο Αμβούργο η τράπεζα έδωσε δάνειο 3.000.000 ευρώ», σημειώνει ο κ. Χρυσόγελος. Και καταλήγει: «Πάντως, οι …σεζόν του COVID-19 δεν πήγαν χαμένες. Όσους μήνες ο τουρισμός έχει κατεβάσει ρολά, φιλοξενούμε οικογένειες προσφύγων που ήταν άστεγες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Telekom: Σε ύψος-ρεκόρ η αξία του brand
Διεθνή |

Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom

Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple