Προς πιο πράσινες μορφές ενέργειες όπως είναι οι ανανεώσιμες κινούνται μαζικά χώρες και εταιρείες στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που έχει αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η Κομισιόν θέλει να βάλει συγκεκριμένους στόχους σε χώρες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, ενώ οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν ακολουθούν ήδη πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική επανεκκινώντας ουσιαστικά τη Συμφωνία του Παρισιού. Μεμονωμένες αλλά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία δίνουν ήδη το παράδειγμα. Στο παιχνίδι μπαίνουν όλο και περισσότερες εταιρείες που επιδιώκουν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα της Google και την Unilever.

Η ΕΕ εξετάζει να προτείνει εθνικούς στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μπλοκ κινείται αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με το Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει ισχυρό πακέτο πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο για να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το πακέτο αυτό πιθανότατα θα θέσει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις 27 χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αύξηση της χρήσης ενέργειας από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή. Ο τρέχων στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρχει μερίδιο 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ έως το 2030 από 20% το 2019.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη κινούνται κι από μόνες τους. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά από γνωμάτευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας αλλά και με γνώμονα την άνοδο σε δημοτικότητα των Πρασίνων ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει να καθορίσει το πώς θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2030. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα στοχεύσει τώρα σε μείωση κατά 65% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και 88% έως το 2040. Σύμφωνα με τους νέους στόχους, η Γερμανία θα στοχεύσει επίσης για σχεδόν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2045 αντί για το 2050 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Ιταλία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να εισαγάγει σειρά μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρόμπερτο Τσιγκολάνι. Η περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης της Ιταλίας έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη νέων συστημάτων πράσινης ενέργειας, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση σε πόρους ανάκαμψης της ΕΕ και την επίτευξη κλιματικών στόχων. Η Ρώμη, η οποία πρέπει να εγκαταστήσει έως και 70 γιγαβάτ νέας χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, εγκαθιστά επί του παρόντος μόλις 0,8 γιγαβάτ ετησίως.

Η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες μεγάλα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία για επενδύσεις σε έργα πράσινης ενέργειας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και υπεράκτιων αιολικών πάρκων σύμφωνα με πηγές των Φαινάνσιαλ Τάιμς. Στους ενδιαφερόμενους φέρονται να βρίσκονται τα επενδυτικά κεφάλαια Temasek και GIC της Σιγκαπούρης, καθώς και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας και του Καναδά.

Σε επίπεδο εταιρειών η Google προχωρά για έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το τέλος της δεκαετίας. Η εταιρεία AES Corp. συμφώνησε να προμηθεύσει τον τεχνολογικό γίγαντα με ανανεώσιμη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της στη Βιρτζίνια. Η AES είναι πολυεθνική στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκευαστής εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην κατασκευή ηλιακών πάρκων, αιολικών πάρκων, μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικών και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες χωρητικότητας 500 μεγαβάτ.

Η Google, θυγατρική της Alphabet, συγκαταλέγεται σε σειρά εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Apple και Amazon.com, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιώντας περισσότερη καθαρή ενέργεια για κέντρα δεδομένων.

Ο βρετανικός γίγαντας καταναλωτικών αγαθών Unilever ανακοίνωσε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων ψήφισε υπέρ σχεδίου για τη μείωση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας έως το 2039.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα