Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τη χθεσινή δημοπρασία των νέων πενταετών ομολόγων. «Η Ελλάδα διέθεσε με επιτυχία ένα πενταετές ομόλογο στις κεφαλαιαγορές – παρά το παρελθόν που έχει με τις κρίσεις. Η έντονη ζήτηση οφείλεται κυρίως σε τρεις αιτίες», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όσο για τις τρεις αιτίες που εντοπίζει η Handelsblatt είναι οι εξής: Πρώτον, το γεγονός ότι σχεδόν το 80% του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως ο ESM και ο προκάτοχός του, το EFSF. Τα επιτόκια δε είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, ενώ η περίοδος εξυπηρέτησης του χρέους ξεκινά το 2034 και διαρκεί ως το 2070.
Δεύτερον, ο ρόλος που διαδραματίζει η ΕΚΤ περιορίζει τους κινδύνους για τους επενδυτές. Για του λόγου το αληθές, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Φρανκφούρτη αναμένεται να αγοράσει φέτος ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ. Και τρίτον, η ρευστότητα της χώρας βρίσκεται σε καλά επίπεδα, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχει μια «δεξαμενή» με αποθεματικό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.
Κι όμως, πριν έξι χρόνια…
«Η μεγάλη ζήτηση μοιάζει εκ πρώτης όψεως με έκπληξη. Εξάλλου, πριν από έξι χρόνια η Ελλάδα είχε πρακτικά κηρύξει αδυναμία πληρωμών. Ήταν τότε που ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, με την πορεία σύγκρουσης που επέλεξαν απέναντι στους πιστωτές, είχαν προκαλέσει μια μαζική φυγή κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να απειληθεί με κατάρρευση», σημειώνει επίσης η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας την μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί.
Τονίζει, παράλληλα, ότι «ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα όταν θέλει να δανειστεί χρήματα. Εκτός των άλλων, ούριο άνεμο φύσηξε στα πανιά του και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, που πριν από δέκα ημέρες αναβάθμισε απρόσμενα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το ΒΒ- στο ΒΒ, μεταβάλλοντας μάλιστα την προοπτική από σταθερή σε θετική».
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν