Η εμβολιαστική επανάσταση του Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να δημιουργήσει παρατεταμένες ασθένειες. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να απομακρύνει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 είναι μια λογική κίνηση, αλλά οι πρακτικές δυσκολίες σημαίνουν ότι μπορεί να μην κάνει πολλά για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο κίνδυνος είναι ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες είναι λιγότερο πρόθυμες να αναπτύξουν νέες θεραπείες σε μια επόμενη κρίση.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αντισταθεί σε πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να αναγκάσει τις φαρμακευτκές εταιρείες να μοιράζονται τις ευρεσιτεχνίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κίνηση του Μπάιντεν έρχεται εν μέσω μιας δραματικής αύξησης των θανάτων του Covid-19 στην Ινδία και τη Βραζιλία, δύο χώρες που έχουν ακολουθήσει τους Δυτικούς ομότιμους τους όσον αφορά την πρόσβαση στο εμβόλιο. Η υποστήριξή του δίνει στις προτάσεις μια ρεαλιστική πιθανότητα επιτυχίας: η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν αμέσως είπε ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη να το συζητήσει.

Θεωρητικά, η άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχει νόημα. Θα μείωνε το κόστος παραγωγής εμβολίων για φτωχότερες χώρες και θα τις διευκόλυνε να αναπτύξουν ένα ευρύτερο φάσμα θεραπειών. Οι πολίτες σε πλουσιότερες χώρες θα κερδίσουν επίσης, καθώς λιγότερες λοιμώξεις θα περιορίσουν επίσης την εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Ωστόσο, οι πρακτικές προκλήσεις σημαίνουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη διαφορά. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εκτεταμένη λήψη εμβολίων δεν είναι η ύπαρξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά η έλλειψη πρώτων υλών και η παραγωγική ικανότητα. Φαρμακευτικές εταιρείες όπως η AstraZeneca έχουν οργώσει τον πλανήτη για να οργανώσουν συνεργασίες με εταιρείες όπως το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας και το Siam Bioscience στην Ταϊλάνδη. Οι GlaxoSmithKline και Sanofi, που δεν διαθέτουν εγκεκριμένες θεραπείες, βοηθούν στην κατασκευή φαρμάκων άλλων ομάδων. Τα σύνθετα εμβόλια, όπως η θεραπεία mRNA της Pfizer και της Moderna, απαιτούν δαπανηρή ψυχρή αποθήκευση, καθιστώντας δύσκολη την αντιγραφή από μη εξειδικευμένους κατασκευαστές.

Ακόμα, η κίνηση έχει αναστατώσει τις μετοχές των φαρμακευτικών, με τις μετοχές της Moderna και της Novavax να πέφτουν κατά 13% την Τετάρτη. Μια ανησυχία είναι ότι η επέμβαση έκτακτης ανάγκης ανοίγει την πόρτα σε παρόμοιες κινήσεις, για παράδειγμα στην ινσουλίνη ή στα φάρμακα για τον καρκίνο. Αυτό φαίνεται απίθανο: μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί η διεθνής υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση εκτός κρίσης. Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι κατά την επόμενη πανδημία οι εταιρείες θα είναι λιγότερο πρόθυμες να αναπτύξουν νέα φάρμακα και θα χρεώσουν υψηλότερες τιμές αρχικά για να αντισταθμίσουν το κόστος τους. Αυτό θα ήταν μια ανεπιθύμητη παρενέργεια για μια σχετικά αδύναμη θεραπεία.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners