Η Ταϊλάνδη δεν φαίνεται καλά προετοιμασμένη για τη ζωή χωρίς τουρίστες καθώς πλήττεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πρέπει να απομακρυνθεί από αυτό το οικονομικό δεκανίκι, αλλά η πολιτική αστάθεια την εμποδίζει.

Πανέμορφες παραλίες, πικάντικο φαγητό και ναοί προσελκύουν μια σταθερή ροή ταξιδιωτών. Η βιομηχανία συνέλεξε 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό το 2019, με κάθε άφιξη να ξοδεύει $ 1.520 κατά μέσο όρο ανά επίσκεψη, καθιστώντας την Ταϊλάνδη έναν από τους πιο κερδοφόρους προορισμούς στον κόσμο. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έθεσαν τη συνολική συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Οι ελπίδες για μια απότομη ανάκαμψη σε αριθμό επισκεπτών έχουν πλέον διαλυθεί. Οι λοιμώξεις άρχισαν να αυξάνονται περίπου την ίδια στιγμή με την Ινδία, παρουσιάζοντας παρόμοια αύξηση. Η κυβέρνηση, η οποία διευθύνεται από τον πρώην στρατηγό Prayuth Chan-ocha, απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια. Η Ταϊλάνδη έχει λιγότερες μολύνσεις κατά κεφαλήν από τη Μιανμάρ ή το Λάος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το Reuters εκτιμά ότι μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για την Μπανγκόκ να λασάρει τουριστικές φούσκες, ειδικά με αγορές όπως η Κίνα όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει επίσης αργά, κάνοντας τους αξιωματούχους να είναι προσεκτικοί για το άνοιγμα των συνόρων.

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι έχουν αναθεωρήσει τώρα την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ το 2021 σε 2,3% από 2,8%. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς στο 0,5% την Τετάρτη, γεγονός που αφήνει περιθώριο για χαλάρωση, αλλά όχι μεγάλο. Ένα αδύναμο μπατ είναι μια ευλογία επειδή οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αντιπροσωπεύουν το επιβλητικό 60% του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης, καθιστώντας την μία από τις πιο εξαρτώμενες από τις εξαγωγές οικονομίες στον κόσμο.

Η Ταϊλάνδη ήδη υποφέρει από την «παγίδα μεσαίου εισοδήματος» και τα σημάδια στασιμότητας αυξάνονται. Το ποσοστό φτώχειας αυξάνεται από το 2015 σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο τουρισμός καλύπτει τέτοιες παγίδες δημιουργώντας θέσεις εργασίας για άτομα με χαμηλή εξειδίκευση, αλλά δεν αναβαθμίζει πολύ τις δεξιότητές τους. Ούτε τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι αίθουσες μασάζ δημιουργούν μεγάλη καινοτομία. Στην Ταϊλάνδη, οι τουρίστες στηρίζουν επίσης σκοτεινότερες βιομηχανίες: πορνεία και ναρκωτικά.

Ένα αόριστο πάγωμα του τουρισμού ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να αναβαθμίσει άλλα μέρη της οικονομίας, ιδίως τους βασικούς τομείς ηλεκτρονικών, αυτοκινητοβιομηχανίας και υγείας. Και θα είναι ένας αγώνας για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με φόντο ένακίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας το οποίο σιγοβράζει. Αλλά η αναμονή ξένων επισκεπτών απλά δεν είναι επιλογή.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News