Η IBM ανακοίνωσε μία σημαντική καινοτομία στον τομέα των επεξεργαστών δημιουργώντας στα εργαστήριά της ένα chip που έχει κατασκευαστεί με τη διαδικασία παραγωγής των 2 nm (nanometres).
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, αυτό το νέο, δοκιμαστικό chip προσφέρει βελτιωμένη απόδοση έως και κατά 45% σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα εμπορικά διαθέσιμα chips των 7nm. Επιπλέον, προσφέρει καλύτερη διαχείριση της ενέργειας αφού απαιτεί 75% λιγότερη ενέργεια για να προσφέρει τα απαιτούμενα επίπεδα απόδοσης.
Μάλιστα, η IBM υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να «τετραπλασιάσει» την διάρκεια της μπαταρίας των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, δηλαδή ένα smartphone με τέτοιο επεξεργαστή θα χρειάζεται πλήρη φόρτιση κάθε τέσσερις ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κατασκευής επεξεργαστών μετριέται σε nanometers (nm) και όσο χαμηλότερο είναι το συγκεκριμένο νούμερο τόσο πιο προηγμένος θεωρείται ένας επεξεργαστής.
Ουσιαστικά, η βιομηχανία παραγωγής επεξεργαστών χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο – αντιστοιχεί με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου – για να μετρήσει το φυσικό μέγεθος των τρανζίστορ. Σήμερα, ο χαμηλός αριθμός «nm» χρησιμοποιείται και σαν ένα εργαλείο μάρκετινγκ για να περιγράψει τις νεότερες γενιές επεξεργαστών, που συνήθως χαρακτηρίζονται από καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερες απαιτήσεις ενέργειας.
Η IBM θεωρεί ότι η διαδικασία παραγωγής των 2nm μπορεί να «χωρέσει» 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε «ένα chip με μεγέθους όσο το νύχι ενός ανθρώπου». Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γενιά επεξεργαστών, αυτή των 5nm που λανσαρίστηκε το 2017, μπορούσε να «χωρέσει» στην ίδια επιφάνεια αριθμό έως και 30 δισεκατομμυρίων τρανζίστορ.
Προφανώς, το απτό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δούμε ένα νέο άλμα επιδόσεων στους υπολογιστές που θα κάνουν την εμφάνισή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Πάντως το πόσο σύντομα θα έρθουν αυτοί οι νέοι επεξεργαστές είναι κάτι σχετικό. Σήμερα, η πλειοψηφία των high-end επεξεργαστών για επιτραπέζια συστήματα υπολογιστών είναι προϊόν της διαδικασίας των 7nm, η οποία έγινε ευρέως διαθέσιμη το 2019 – τέσσερα χρόνια αφού η IBM κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο της δοκιμαστικό επεξεργαστή στα 7nm.
Όπως σημειώνουν αναλυτές της IDC στο BBC, αιτία είναι ότι η μετάβαση της παραγωγής από τη μία διαδικασία στην επόμενη αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μια πραγματική πρόκληση για τους κατασκευαστές.
Παρόλα αυτά, ο αναλυτής Πίτερ Ράντεν της IDC θεωρεί ότι η νέα διαδικασία της IBM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που σήμερα για την εκτέλεσή τους απαιτούν τη χρήση πρόσθετου επεξεργαστή ή την προσθήκη μίας προηγμένης κάρτας γραφικών. Παράλληλα, η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη τόσο σε προσωπικές συσκευές όσο και σε πελώρια συστήματα κέντρων δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η IBM, το δοκιμαστικό chip των 2nm κατασκευάστηκε στο ερευνητικό εργαστήριο του Άλμπανι, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανακοίνωση ήρθε σε μία περίοδο όπου εμφανίζεται έλλειψη επεξεργαστών σε παγκόσμια κλίμακα και όλοι οι κατασκευαστές φαίνεται να εξαρτώνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τις παραγωγικές δυνατότητες εταιρειών στην Κίνα και στην Ταϊβάν.
Latest News
Το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» της NASA για το 2024
«Είναι ένα αστρικό σύμπλεγμα που μοιάζει έντονα με το πράσινο των διακοπών» αναφέρεται στην ανακοίνωση η NASA
Γιατί η Formula1 στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Διάφορες ομάδες της Formula1 εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία εδώ και χρόνια — από το cloud computing έως την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Τέλος στην απαγόρευση WhatsApp και Google Play στο Ιράν
Το Ιράν φαίνεται να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την μείωση των περιορισμών στο ίντερνετ
Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο
NASA: Πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο έφτασε το Parker Solar Probe
Το μη επανδρωμένο σκάφος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018
Συνεργασία PeS και Infoblox: Θωράκιση του DNS από σύγχρονες κυβερνοαπειλές
Η ανάγκη για ισχυρή ασφάλεια στο DNS είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς πρόκειται για τη «ραχοκοκαλιά» του Διαδικτύου
HP Wolf Security: Που οφείλονται οι δαπανηρές επενδύσεις για την ασφάλεια συσκευών
Η έκθεση HP Wolf Security αποκαλύπτει τα κενά ασφαλείας που απειλούν τους οργανισμούς σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής μίας συσκευής
Έρχεται mega deal: Η Xerox εξαγοράζει τη Lexmark
Η συναλλαγή των δύο εταιρειών της βιομηχανίας εκτυπώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025
Κοντά στα 4 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει στην Apple νέο κύκλο αύξησης των πωλήσεων για συσκευές iPhone
Alpha Bank: Με ψηφιακό βοηθό που χρησιμοποιεί Generative AI
Σύμφωνα με την Alpha Bank, περισσότερες από 5.500 ψηφιακές συνομιλίες την εβδομάδα διεκπεραιώνει ο νέος ψηφιακός βοηθός από τους πρώτους μήνες που τέθηκε σε εφαρμογή