Σε συμφωνία με το κορυφαίο εργατικό συνδικάτο Verdi έφτασε νωρίτερα η διοίκηση της Commerzbank χάρη στην οποία ανοίγει ο δρόμος, ώστε ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας να προχωρήσει σε περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει δρομολογήσει ο CEO Μάνφρεντ Κνοφ, με σκοπό η δεύτερη κυριότερη γερμανική τράπεζα να μπορέσει να επιστρέψει στην κερδοφορία, όπως κατάφερε η μεγαλύτερη γερμανική αδελφή της, η Deutsche Bank εφαρμόζοντας επίσης χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

O Κνοφ, που προέρχεται από το δικηγορικό κλάδο και δούλεψε για αρκετά χρόνια στην Allianz πριν αναλάβει τον τομέα λιανικής της Deutsche Bank το 2019, διορίστηκε στο τιμόνι της Commerbank στις αρχές της χρονιάς. Έκτοτε έθεσε ως πρώτο στόχο την… τακτοποίηση των οικονομικών της τράπεζας με περικοπές δαπανών, κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων και κατάργηση περίπου 10.000 θέσεων εργασίας, ώστε να εξοικονομηθούν έως και 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Verdi, η διοίκηση της Commerzbank συμφώνησε πως αρκετές περικοπές θα υλοποιηθούν μέσα από πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων ή και μείωση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης το deal περιλαμβάνει σημαντικά πακέτα αποζημίωσης για όσους αποχωρήσουν.

Η διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστές ήταν σκληρή και διήρκησε σχεδόν από τις αρχές της χρονιάς, όμως η διοίκηση της τράπεζας κατάφερε να «πιάσει» το στόχο της για την επίτευξη συμφωνίας πριν τη γενική συνέλευση της τράπεζας, αργότερα μέσα στο μήνα.

Άλλωστε, στόχος του Κνοφ είναι να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του πλάνου αναδιάρθρωσης στους μετόχους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν χάσει την υπομονή τους καθώς η τράπεζα δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει από το πλήγμα που δέχτηκε κατά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση, δέκα χρόνια πριν, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη στήριξη του γερμανικού κράτους. Μάλιστα και πέρυσι παρουσίασε ζημιές ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή