
Ηταν 7 Μαΐου του 1946 όταν δύο φίλοι και συνεργάτες που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάζονταν για την Επιτροπή Έρευνας του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού ίδρυσαν μια μικρή εταιρία με οχτώ υπαλλήλους που έμελε να εξελιχθεί σε ηγέτη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών ειδών: την εταιρία Sony.
Ο Akio Morita και ο Masaru Ibuka συν-ίδρυσαν την Tokyo Tsushin Kogyo (ΤΤΚ), ή Tokyo Telecommunications Engineering Corp. για να «φέρουν ραδιοεπικοινωνίες και παρόμοιες συσκευές σε κοινά νοικοκυριά και να προωθήσουν τη χρήση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών». Οι ιδρυτές φαντάζονταν μεταξύ άλλων “μια συσκευή που εκτυπώνει το περιεχόμενο μιας εφημερίδας που λαμβάνει μέσω του ραδιοφώνου.” Οι Morita και η Ibuka μετονόμασαν αργότερα την εταιρεία τους σε Sony Corp.

Akio Morita και Masaru Ibuka
Το όνομα “Sony” επιλέχθηκε για τη μάρκα ως μείγμα δύο λέξεων: η μία ήταν η λατινική λέξη “sonus”, η οποία σημαίνει ήχος, και η άλλη ήταν “sonny”, ένας κοινός λαϊκός αμερικανικός όρος που τότε σήμαινε «αγόρι». Στη δεκαετία του 1950 στην Ιαπωνία, το “sonny αγόρια” ήταν μια λέξη-δάνειο στα Ιαπωνικά, η οποία υποδήλωνε έξυπνους και ευπαρουσίαστους νέους, με τους οποίους οι ιδρυτές της Sony, Akio Morita και Masaru Ibuka ταυτίζονταν.
Τότε, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια ιαπωνική εταιρεία να χρησιμοποιεί λατινικά γράμματα για να γράψει το όνομά της αντί να το γράψει στα ιαπωνικά φθογγόσημα. Ο κύριος χρηματοδότης της ΤΤΚ, η τράπεζα Mitsui διαφωνούσε έντονα. Οι ιδρυτές πιέστηκαν να ονομάσουν την εταιρία Sony Electronic Industries ή η Sony Teletech. Ο Akio Morita ήταν αμετακίνητος. Ο πρόεδρος της Mitsui Bank έδωσε την έγκρισή του.
Το πρώτο προϊόν με την επωνυμία Sony, το τρανζίστορ TR-55, εμφανίστηκε το 1955, αλλά το όνομα της εταιρείας δεν άλλαξε σε Sony μέχρι τον Ιανουάριο του 1958. Το ραδιόφωνο TR-63 της Sony «άνοιξε την αγορά των ΗΠΑ και ξεκίνησε τη νέα βιομηχανία καταναλωτικών μικροηλεκτρονικών συσκευών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, οι Αμερικανοί έφηβοι είχαν αρχίσει να αγοράζουν φορητά ραδιόφωνα τρανζίστορ σε τεράστιο αριθμό, βοηθώντας να προωθήσουν την νεοσύστατη βιομηχανία από παραγωγή 100.000 μονάδων το 1955 σε 5 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του 1968.
Η εταιρεία είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καταναλωτικών και επαγγελματικών ηλεκτρονικών προϊόντων στον κόσμο, η μεγαλύτερη εταιρεία κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, η μεγαλύτερη εταιρεία δίσκων, καθώς και μία από τις πιο ολοκληρωμένες εταιρείες πολυμέσων και είναι ο μεγαλύτερος ιαπωνικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η Sony, με μερίδιο αγοράς 55% στην αγορά αισθητήρων εικόνας, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πωλητών ημιαγωγών και, από το 2015, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων στον κόσμο.


Latest News

Χρηματοδότηση ελληνικής οικονομίας και επιχειρείν | Εθνική Τράπεζα
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε την Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Όταν η ΑΙ μιμείται την ανθρώπινη εξυπηρέτηση | H ιστορία της Smartrep
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Κωνσταντίνο Βαρουξή, Συνιδρυτή και CTO της SmartRep. Είναι εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει AI Agents.

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.