Τέλος εποχής για το συνδικαλισμό, έτσι όπως τον γνωρίζαμε τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο επιχειρείται η εισαγωγή των «σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων» στην υπηρεσία, μιας – μάλλον – υποβαθμισμένης λειτουργίας – ξεχασμένης στο παρελθόν – όπως είναι αυτή των συνδικάτων.
Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η δημιουργία μητρώου εργαζομένων αλλά και εργοδοτών και η πραγματοποίηση απεργιών με καθορισμένο προσωπικό ασφαλείας στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, είναι ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επιχειρούν να προσγειώσουν τον «συνδικαλισμό της τραγιάσκας» στον 21ο αιώνα.
«Ποιος ξέχασε τις πρόσφατες εικόνες ξυλοδαρμού μεταξύ συνδικαλιστών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ», αναφέρει συχνά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό – που δεν είναι καθόλου τιμητικό για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα -, ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης διαφάνειας στη λειτουργία του συνδικαλισμού.
«Επιχειρούμε να θεσπίσουμε κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες», σημειώνει ο υπουργός.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση «γυρίζει» σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας και στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, μετά από 30 χρόνια ισχύος, του πλέον φιλελεύθερου – για την εποχή του – συνδικαλιστικού νόμου της Ευρώπης, του 1264/1982.
Με τις συγκεκριμένες διατάξεις:
Πρώτον, καθίσταται απαραίτητος όρος για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο.
Δεύτερον, για τη λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει να παρέχεται στους εργαζόμενους πραγματική δυνατότητα συμμετοχής στη συνεδρίαση και παροχής ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς) με δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας.
Τρίτον, κατά την διεξαγωγή απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, το συνδικάτο υποχρεούται να προβλέπει και να διασφαλίζει «την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία» των επιχειρήσεων για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το προσωπικό ασφαλείας πρέπει να διασφαλίζει την παροχή του 33% των υπηρεσιών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση του υπουργείου η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ανάλογες διατάξεις ισχύουν σε προηγμένες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.λπ.
Οι αντιδράσεις
Οι συγκεκριμένες διατάξεις συγκεντρώνουν τις δριμείες αντιδράσεις των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία και στην εκπροσώπηση των εργαζομένων, ενώ θέτουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων».
«Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αλλάζουν τα πάντα γύρω από τη λειτουργία των συνδικάτων, περιορίζοντας σημαντικά ακόμα και το δικαίωμα να κηρύσσουν και να πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις» επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτοχρόνως, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «επαναφέρει το lock out (ανταπεργία) με τη μορφή κυρώσεων», δημιουργεί προσκόμματα σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, και απειλεί συνδικαλιστές με απόλυση «σε περιπτώσεις άσκησης της συνδικαλιστικής τους δράσης».
Latest News
Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου ανά ταμείο
Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2024 όπως τις ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ
Νέα κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
Αντιδράσεις συνταξιουχικών οργανώσεων προκαλεί η προωθούμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ΕΑΣ - Τι ισχύει για τις συντάξεις
Κληρώνει… για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Η απόφαση για τις περικοπές σε συντάξεις αναμένεται να εκδοθεί σύντομα – Αφορά 370.000 συνταξιούχους που έκαναν προσφυγή
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Νέοι τρόποι πληρωμών για τα χρέη στον ΕΦΚΑ αλλά με το... σταγονόμετρο η εισπραξιμότητα
Αμφίβολες οφειλές πάνω από 16,5 δισ. ευρώ καθώς προέρχονται από «ανύπαρκτους οφειλέτες» - Τα χρέη στον ΕΦΚΑ φτάνουν τα 45,5 δισ.
Στο ΣτΕ οι διπλές συντάξεις - Πότε αναμένεται η απόφαση
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του για τις διπλές συντάξεις
Κατώτατος μισθός μέσω εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων - Πρόταση ΓΣΕΕ προς Κεραμέως
Κατά τη ΓΣΕΕ, στο προτεινόμενο σύστημα αυτόματου καθορισμού του κατώτατου μισθού, δε λαμβάνονται υπόψη ούτε τα ελάχιστα κριτήρια της Οδηγίας της ΕΕ