Με την ευκαιρία της συνόδου των ηγετών ΕΕ-Ινδίας στο Πόρτο και μέσω βιντεοδιάσκεψης, η ΕΕ και η Ινδία σύναψαν συνολική εταιρική σχέση συνδεσιμότητας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για τη στήριξη της ανθεκτικής και βιώσιμης συνδεσιμότητας τόσο στην Ινδία όσο και σε τρίτες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και του Ινδικού-Ειρηνικού.
Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η εταιρική σχέση, που συνήφθη σήμερα μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας παρουσία των 27 κρατών μελών μας, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Παρόλο που ο κορονοϊός εξακολουθεί να προκαλεί τρομερή καταστροφή, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της ανοικοδόμησης. Αυτή η εταιρική σχέση συνδεσιμότητας θα καθοδηγήσει τις δράσεις μας κατά τα προσεχή έτη, προβλέποντας κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερούντος μέλλοντος για την ΕΕ, την Ινδία και άλλες περιοχές του κόσμου.».
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν ανταγωνιστικά μοντέλα ανάπτυξης, υποδομών, εμπορίου και διακυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο βαθμό περιφερειακής ολοκλήρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο βελτιώσαμε τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών με μια προσέγγιση που βασίζεται στα διεθνή πρότυπα, τη βιωσιμότητα και τους κοινούς κανόνες.
Η εν λόγω προσέγγιση παρέχει σταθερότητα, προάγει την οικονομική και περιβαλλοντική ευθύνη και αποφέρει άμεσα οφέλη στους εμπλεκόμενους πληθυσμούς. Η Ινδία συμμερίζεται το όραμά μας και προσβλέπουμε στη συνεργασία όχι μόνο στις αντίστοιχες χώρες μας αλλά και σε άλλες περιοχές, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του αυριανού κόσμου.».
Απελευθέρωση του συλλογικού δυναμικού
Η εταιρική σχέση συνδεσιμότητας μεταξύ ΕΕ-Ινδίας είναι η δεύτερη εταιρική σχέση αυτού του είδους, μετά την εταιρική σχέση που υπεγράφη με την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτές οι διμερείς εταιρικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας, η οποία παρουσιάστηκε από την Επιτροπή και την ύπατη εκπρόσωπο τον Σεπτέμβριο του 2018 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Η εταιρική σχέση συνδεσιμότητας μεταξύ ΕΕ-Ινδίας καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, της ενέργειας, των μεταφορών και των διαπροσωπικών συναλλαγών. Βασίζεται ουσιαστικά στη στήριξη της διττής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, στην τήρηση και την ανάπτυξη διεθνών προτύπων, καθώς και στους κοινούς κανόνες και τις αξίες της κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και δημοσιονομικής βιωσιμότητας και των ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Η ΕΕ και η Ινδία αντιπροσωπεύουν σήμερα μια συνδυασμένη αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με συνδυασμένο ΑΕΠ ύψους 16,5 τρισ. ευρώ ετησίως. Έως το 2030, η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με διάμεση ηλικία μόλις 31 ετών. Μελέτες δείχνουν ανάπτυξη άνω του 250 % στη βασική ψηφιακή οικονομία της Ινδίας μεταξύ 2019 και 2025.
Ως εκ τούτου, η νέα εταιρική σχέση συνδεσιμότητας αποσκοπεί στη συγκέντρωση πόρων, κανόνων και εμπειρογνωμοσύνης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της επόμενης γενιάς βιώσιμων και ποιοτικών υποδομών. Περιλαμβάνει κοινές εργασίες για τα πρότυπα και το ρυθμιστικό περιβάλλον, καθώς και για συγκεκριμένα έργα υποδομής.
Η εταιρική σχέση παρέχει μια πλατφόρμα για την αξιοποίηση των πολλών ήδη εν εξελίξει έργων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της ΕΕ και της Ινδίας, και προτείνει επίσης νέες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς. Οι δραστηριότητες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη», φέρνοντας σε επαφή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ένα κοινό πλαίσιο.
Ολοκληρωμένη προσέγγιση
Το περιβάλλον αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα. Στον τομέα της ενέργειας, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα, με κανονιστική στήριξη που θα συμπληρώνει τις δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες για τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, μεταξύ άλλων.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν άλλο ένα κεντρικό στοιχείο της εταιρικής σχέσης, με βάση το κοινό μας ψηφιακό θεματολόγιο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών αποφάσεων για την επάρκεια των δεδομένων, με σκοπό τη διευκόλυνση ασφαλών και προστατευμένων διασυνοριακών ροών δεδομένων. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης περιλαμβάνουν τη συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής συνδεσιμότητας, για παράδειγμα μέσω υποβρύχιων καλωδίων και δορυφορικών δικτύων, καθώς και την προώθηση ταχείας και αποδοτικής τεχνολογίας 5G βάσει παγκόσμιων προτύπων.
Στον τομέα των μεταφορών, υπάρχουν προτάσεις σχετικά με την τυποποίηση και τις πιστοποιήσεις, την απανθρακοποίηση και την ψηφιοποίηση, καθώς και μια διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ινδίας για τις αερομεταφορές με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας, τον διάλογο για έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα και νέες επενδύσεις σε μετρό, πιθανές νέες αεροπορικές διαδρομές και εργασίες στον ναυτιλιακό κλάδο.
Μέσω της διαπροσωπικής συνδεσιμότητας, θέλουμε να αναπτύξουμε ρηξικέλευθες καινοτομίες, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένων ευκαιριών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, κοινών εργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και διασυνδέσεων με την παγκόσμια πρωτοβουλία για το ακαδημαϊκό δίκτυο (GIAN) και το πρόγραμμα για την προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και συνεργασίας (SPARC).
Η εταιρική σχέση θα επιδιώξει τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αύξηση των επενδύσεων σε έργα συνδεσιμότητας από τον ιδιωτικό τομέα, προωθώντας ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο οικοσύστημα. Η εταιρική σχέση αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα, τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και την αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές.
Η προώθηση νέων επιλογών χρηματοδότησης είναι καίριας σημασίας για την εταιρική σχέση. Σε κανονιστικό επίπεδο, αυτό θα περιλαμβάνει τη δέσμευση στο πλαίσιο της διεθνούς πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση (IPSF). Περιλαμβάνει επίσης κοινή δέσμευση για την ανάπτυξη συνεργασίας ΕΕ-Ινδίας στη διεθνή ρύθμιση της κρατικής στήριξης για τη χρηματοδότηση των εξαγωγών. Στόχος μας είναι επίσης η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ και της Ινδίας, των εμπορικών επιμελητηρίων, των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών/ταμείων και των οργανισμών χρηματοδότησης των εξαγωγών.
Η εταιρική σχέση συνδεσιμότητας συνοδεύεται από τελετές υπογραφής για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 300 εκατ. ευρώ για τα μετρό του Pune και του Kanpur, καθώς και από επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ στο επενδυτικό ταμείο NEEV II, από κοινού με την Κρατική Τράπεζα της Ινδίας, η οποία ενισχύει την παγκόσμια δράση για το κλίμα. Οι πράξεις αυτές, με τις οποίες η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ινδία ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, αποτελούν την πρώτη νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης. Προβλέπονται ήδη νέες πράξεις — συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω επενδύσεων της ΕΤΕπ στο μετρό, καθώς και έργων υπό την αιγίδα των κρατών μελών σε τομείς όπως το μετρό, οι σιδηρόδρομοι, η υπεράκτια αιολική ενέργεια και η ερευνητική συνεργασία.
Latest News
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brand
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για νέο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, λένε αξιωματούχοι της ΕΚΤ
«Μια αλλαγή στην ισοτιμία θα έκανε δυσκολότερο για την ΕΚΤ να φτάσει στον στόχο της για πληθωρισμό 2%»
Αργεντινή: O πληθωρισμός πέφτει αλλά έχει μειωθεί και η κατανάλωση
O πληθωρισμός στην Αργεντινή μπορει να μειώθηκε σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο στο 3,0%, από 3,5% το Σεπτέμβριο αλλα παραμένει στο... 209%
Η απεργία στη Boeing «προσγείωσε ανώμαλα» τις παραδόσεις Οκτωβρίου
Παρά τη λήξη της απεργίας στη Boeing, θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει πλήρως η παραγωγή αεροσκαφών
Ο Τραμπ θα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμά πρώην στέλεχος της Fed
Οι αγορές ίσως έχουν δίκιο να προβλέπουν λιγότερες από 4 μειώσεις στα επιτόκια της Fed σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως
Αποκλειστικό WSJ: «Εκτός κούρσας» για την κυβέρνηση Τραμπ ο επενδυτής Τζον Πόλσον
Ο επενδυτής λέει ότι οι «σύνθετες οικονομικές του υποχρεώσεις» θα τον εμπόδιζαν να ενταχθει στην κυβέρνηση Τραμπ