![O Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές αξίας 5 δισ. ευρώ της Amazon σε μία εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/bezos1-scaled.jpg)
Συνεχίζει απτόητος να πουλάει μετοχές ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των μετοχών που έχει πουλήσει σε μία εβδομάδα σε σχεδόν 5 δισ. δολάρια.
Ο Μπέζος πούλησε 739.032 μετοχές στη βάση προσχεδιασμένου πλάνου συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε την Παρασκευή στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), λίγες ημέρες αφότου είχε πουλήσει αντίστοιχη ποσότητα μετοχών. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στη SEC στα σχέδιά του είναι να πουλήσει έως και 2 εκατομμύρια μετοχές συνολικά.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εξακολουθεί να ελέγχει ποσοστό άνω του 10% στην Amazon, που είναι και η κύρια πηγή της περιουσίας του ύψους 192,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Στα πρώτα 15 χρόνια από την εισαγωγή της Amazon στο χρηματιστήριο το 1997, ο Μπέζος είχε πουλήσει περίπου το 1/5 του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου έναντι περίπου 2 δισ. δολαρίων.
Η αξία των μετοχών της Amazon και κατά συνέπεια του μεριδίου του έχουν εκτιναχθεί σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία χρόνια, ώστε μπορεί πλέον να πουλάει σχετικά μικρό όγκο μετοχών έναντι πολλών δισεκατομμυρίων. Πέρυσι πούλησε μετοχές αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Η Amazon είδε την μετοχή της να κάνει άλμα 76% πέρυσι, καθώς η πανδημία έστρεψε τους καταναλωτές online. Ωστόσο φέτος καταγράφει άνοδο μόλις 1,1% φέτος.
Τι επιδιώκει
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ιδρυτής της Amazon πουλάει μετοχές, εάν ξέρει κάτι για την εταιρεία που όλοι οι άλλοι δεν γνωρίζουν, ή εάν αναμένει ένα sell off. Όσον αφορά βέβαια στην Amazonμ αυτή επεκτείνεται συνεχώς, κατακτώντας νέες αγορές και κλάδους δραστηριοτήτων.
Η απαντηση στο εύλογο ερώτημα είναι ότι ο Μπέζος χρησιμοποιεί τα χρήματα από τις πωλήσεις μετοχών της Amazon για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία του Blue Origin, η οποία πρόσφατα έχασε συμβόλαιο με τη NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλές φιλοδοξίες για το διάστημα.
Μάλιστα ετοιμάζεται τον Ιούλιο να πραγματοποιήσει το πρώτο τουριστικό ταξίδι στο διάστημα. Παράλληλα έχει διαθέσει 10 δισ. δολάρια στο Bezos Earth Fund, ένα ταμείο που χρηματοδοτεί δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον για το περιβάλλον ή οι διαστημικές φιλοδοξίες που απορροφούν την περιουσία του Bezos. Πολύ σύντομα αναμένεται να παραλάβει ένα σούπερ γιοτ 127 μέτρων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων