![Κλιματική αλλαγή και Οικονομία: Στενότερη η αλληλεπίδραση εν μέσω πανδημίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/Καταγραφή-123-1024x780-1.jpg)
Από ό,τι έχει διαφανεί μέχρι στον έναν και πλέον χρόνο της πανδημίας, η επιδημιολογική αυτή κρίση, εκτός από τα μείζονα άλλα θέματα που έχει προκαλέσει, μετασχηματίζει τα οικονομικά και παραγωγικά δεδομένα των χωρών .
Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επιταχύνει τις εξελίξεις όσον αφορά της διάδοση νέων τεχνολογιών, διευρύνει ταχύτατα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές και την εξ’ αποστάσεως εργασία, ενώ παράλληλα ωθεί τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία .
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την πράσινη ανάπτυξη ως κορωνίδα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά έως τώρα αναφορικά με τα Σχέδια Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη, πολλά από αυτά περιλαμβάνουν επενδύσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ποσοστό υψηλότερο από το 37% του συνολικού ποσοστού που έχει θέσει ως κατώτατο όριο η Κομισιόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό ξεπερνά ακόμα το 50%.
Με τους εμβολιασμούς να επιταχύνονται , την οικονομία σταδιακά να ανοίγει και την ανάπτυξη να βρίσκεται σε τροχιά, το θέμα της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύεται βασικό στην ατζέντα τόσο της πολιτικής όσο και τις οικονομίας, επηρεάζοντας περισσότερους τομείς από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Κλιματική αλλαγή, τιμές και νομισματική πολιτική
Την Παρασκευή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τη σταθερότητα στις τιμές και θα έχει επίδραση στη νομισματική πολιτική.
«Είναι αρκετά προφανές, ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει, έχει ήδη, αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών».
Ο κ. Λαγκάρντ εκτιμά επίσης, ότι τα περιθώρια στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής θα καθοριστούν επίσης εν μέρει, από την κλιματική αλλαγή.
«Παρόλο που οι αγορές εταιρικών περιουσιακών στοιχείων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου των μέσων της νομισματικής μας πολιτικής , είναι ένα μέρος σημαντικό και πρέπει να αναρωτηθούμε: τιμολογούμε σωστά τους κινδύνους, εφαρμόζουμε τις σωστές περικοπές, εξετάζουμε το τι θα ακολουθήσει, αξιολογούμε τη μεταβατική πορεία και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα υπάρξουν;» διερωτήθη η Λαγκάρντ.
Περιβάλλον και τράπεζες
Ανάλογη άποψη έχει διατυπώσει προ ημερών και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μιλώντας στο CNBC είχε πει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γεωργία, τη βιομηχανία, ακόμη και τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να φέρουν προβλήματα στους ιδιοκτήτες ενυπόθηκων δανείων και να μειώσουν το εισόδημα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε τακτική βάση, οδηγώντας τελικά σε προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Υπάρχουν ανησυχίες για το πώς μια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Όταν μεταβαίνουμε από υψηλή σε χαμηλή ένταση άνθρακα, οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή υψηλής έντασης γίνονται λιγότερο πολύτιμες, η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων αλλάζει και αυτή η μετατόπιση, εάν είναι απότομη, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Ο Μπιλ Γκέιτς για το κλίμα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες από την κλιματική κρούει και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του τις χαρακτήρισε πιο επικίνδυνες ακόμη και από την πανδημία του κορωνοϊού.
Κατά την άποψή του, οι συνέπειες αυτές «δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο εύκολα, όπως με ένα εμβόλιο». Πρέπει, πρόσθεσε, να ληφθεί εδώ υπ’όψιν όλη η οικονομία. Απαιτείται τεράστια αλλαγή, αλλά ακόμη δεν υπάρχει για αυτό σχέδιο, τόνισε.
Η ΕΚΤ και η κλιματική αλλαγή
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων τις οποίες συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον κεντρική προτεραιότητα των ανά τον κόσμο φορέων χάραξης πολιτικής – συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών. Οι δυνητικές συνέπειες των φυσικών κινδύνων και των κινδύνων μετάβασης που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή έχουν μεγάλο εύρος και ως εκ τούτου επηρεάζουν πολλούς και ποικίλους τομείς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και τομέων εντός της ΕΚΤ και της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ διερευνά όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, ενεργώντας εντός των ορίων του καταστατικού της. Στο πλαίσιο αυτό, προσφάτως δημιούργησε ένα κέντρο κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα είναι υπεύθυνο να διαμορφώνει και να συντονίζει το κλιματικό πρόγραμμα της ΕΚΤ, σε συνάρτηση με όλες τις πτυχές που θεωρούνται σημαντικές για τις κεντρικές τράπεζες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης