
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ήταν κεντρικός ομιλητής στην Διαδικτυακή Ημερίδα «Ελληνική και Κυπριακή Γαστρονομία: Γέφυρες για τον Τουρισμό και το Επιχειρείν», που πραγματοποίησε χθες (6/5/2021) το Τμήμα AHEPA HJ25 «Άγιος Ανδρέας» Αχαΐας, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη και του Κύπριου ομολόγου της κ. Σάββα Περδίου, της Προέδρου του ΕΟΤ κας Άντζελας Γκερέκου και πολλών άλλων εκπροσώπων και επικεφαλής ελληνικών και κυπριακών επιμελητηρίων και λοιπών φορέων από το χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας.
Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς και η ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και η προώθηση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, αποτελούν σημαντικό πυλώνα στοχευμένης δράσης για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και για τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό, τα οποία έχουν εντάξει τη γαστρονομική διπλωματία σε ένα συνεκτικό σχέδιο στρατηγικής επικοινωνίας κατά τις επαφές τους με τα διεθνή Μέσα και τα εξειδικευμένα έντυπα του τουριστικού και γαστρονομικού Κλάδου.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά και τη σημασία του γαστρονομικού προϊόντος για όλη τη διατροφική αλυσίδα, επεσήμανε την ιδιαίτερη τάση που παρατηρείται στις μέρες μας για αναζήτηση αυθεντικότητας από τους ξένους επισκέπτες μέσα από τις γευστικές εμπειρίες του κάθε τόπου ξεχωριστά, τάση που αναπόφευκτα οδηγεί στη λεγόμενη «γεωγραφική» ή «περιφερειακή γαστρονομία» και προάγει τις διάφορες περιοχές της χώρας αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τον αγροδιατροφικό τους πλούτο.
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Τουρισμού σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση μιας συνολικής εικόνας για την αναδιάρθρωση, συστηματοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, στα μέτρα ουσιαστικής και συστηματικής ενίσχυσης του γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και στις προτάσεις για την καθιέρωση επικαιροποιημένου Ειδικού Σήματος Ποιότητας και τη δημιουργία ενός Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού.
Κλείνοντας, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα στηρίζει πάντα τις δράσεις γαστρονομικού τουρισμού και θα προωθεί την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνοντας τον συντονιστικό ρόλο μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προβολή και δημοσιότητα των δράσεων της ελληνικής πλευράς στον συγκεκριμένο τομέα. «Κάνοντας αυτό», τόνισε, «και χρησιμοποιώντας την ήπια ισχύ της γαστρονομίας, έχουμε την πεποίθηση ότι αναδεικνύουμε αποτελεσματικά και όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την πατρίδα μας, προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο την θετική εικόνα της χώρας στο διεθνές κοινό».


Latest News

Ποιοι τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα - Πόσα ξόδεψαν πέρυσι
Ακόμη μια χρονιά με υψηλές επιδόσεις κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός - Το 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,4% και διαμορφώθηκαν στα 21,7 δισ. ευρώ

Μπαράζ επενδύσεων από την Hilton - Ανοίγει τρία νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα
Στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας επενδύει η Hilton - Για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μίλησε ο επικεφαλής της εταιρείας

Τριπλό ρεκόρ για τον τουρισμό στην Αθήνα - Οι επισκέπτες, οι τιμές στα ξενοδοχεία και οι ξένες αλυσίδες
Άγγιξαν τα 8 εκατομμύρια οι ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα, ενώ 11 επιπλέον διεθνή ξενοδοχεία εισήλθαν στην πρωτεύουσα

Ξαναγράφοντας το τουριστικό στόρι της Σαντορίνης - Τα 6 βήματα για να αλλάξει πίστα
Οι προκλήσεις για τη Σαντορίνη και πώς μπορεί να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν - Έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ

Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Μπαλλιάν ανακαινίζει το ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental
Στα 43,7 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-ΜΠΑΛΙΑΝ
![Τουρισμός: Τα απανωτά ρεκόρ και ο αστερίσκος της Σαντορίνης – Το στοίχημα της σεζόν [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/tourismos-600x401.jpg)
Τα απανωτά ρεκόρ και ο αστερίσκος της Σαντορίνης – Το στοίχημα του τουρισμού [πινακες]
Αβεβαιότητα προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη - Τι εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού για την πορεία της φετινής σεζόν

Στον Προκοπίου περνά ο έλεγχος του Αστέρα Βουλιαγμένης - Το χρονικό του deal
Ο Έλληνας εφοπλιστής εξαγοράζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπόλοιπο 77% του Αστέρα Βουλιαγμένης από τους Άραβες μετόχους της Jermyn Street Real Estate Fund
![Αεροδρόμια: «Πέταξε» η επιβατική κίνηση – Άνοδος 12,6% τον Ιανουάριο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_touristas_aerodromio-600x352.png)
«Πέταξε» η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κίνηση στα αεροδρόμια

Πόσα κερδίζει η Κέρκυρα από την κρουαζιέρα - Τι βαθμό βάζουν οι τουρίστες στο νησί
Τα οφέλη στην τοπική οικονομία από την κρουαζιέρα αποτυπώνει μελέτη που παρουσιάσθηκε σε συνέδριο του ΟΛΚΕ στην Κέρκυρα

Πόση αύξηση θα πάρουν 150 χιλ. εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία – Τι προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση
H νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία έχει διάρκεια 2 έτη - αφορά 10.550 περίπου επιχειρήσεις και σχεδόν 150.000 εργαζομένους