Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και δεκάδες ακόμη γαλλικές πόλεις ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, εν όψει της αυριανής συζήτησης στη Γερουσία για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι πίσω από ένα πανό που έγραφε «Νόμος για το κλίμα = αποτυχία της πενταετούς θητείας», πραγματοποίησαν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία της Βαστίλης στην πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί ενώπιον των μελών της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα (CCC) να στείλει στους βουλευτές τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος. Είχε επίσης δεσμευτεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να συμπεριληφθεί η προστασία του περιβάλλοντος στο Σύνταγμα.

Το κείμενο για την τροποποίηση του συντάγματος εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την Εθνοσυνέλευση, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο εγγράφει, στο άρθρο 1 του Συντάγματος, ότι η Γαλλία «εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, απορρίπτει τον όρο «εγγυάται» διότι θεωρείο ότι ο όρος αυτός μπορεί να δώσει στην προστασία του περιβάλλοντος μια μορφή προτεραιότητας έναντι των άλλων συνταγματικών αρχών. Οι επιφυλάξεις της Γερουσίας θα έρθουν στο προσκήνιο κατά την αυριανή συζήτηση του Σώματος για το νομοσχέδιο.

Η κυριακάτικη «Journal du Dimanche» σε δημοσίευμα της ανέφερε πως, εν όψει της συνεδρίασης στη Γερουσία, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε πίσω στο κρίσιμο θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αν και η γαλλική προεδρία επέμεινε πως το θέμα «δεν θάβεται με κανέναν τρόπο» και δεν μειώνει τη βούληση του Μακρόν να βάλει ψηλά στις προτεραιότητες της χώρας την Κλιματική Αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση το ηχηρό μήνυμα που έστειλε σήμερα η κοινή γνώμη, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οικολόγων, των κομμάτων της Αριστεράς και των συνδικάτων για να καταγγείλουν «το χαμένο ραντεβού για το κλίμα» δεν πρόκειται να αφήσει εύκολα αδιάφορο το Ελιζέ.

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη φιλοδοξίας του νόμου για το κλίμα και, από σήμερα το πρωί, τη σχεδόν βέβαιη εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω”, δήλωσε στην πομπή Σιρίλ Ντιόν, μέλος της CCC, ξεκαθαρίζοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green