Με επιδοτήσεις ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ η ολλανδική κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει ομάδα ενεργειακών κολοσσών με σκοπό τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα project συγκέντρωσης και αποθήκευσης ρύπων άνθρακα στον κόσμο.

Στο project συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Royal Dutch Shell, η ExxonMobil, η Air Liquide και η Air Products και έχει σαν στόχο την συγκέντρωση ρύπων CO2 από εργοστάσια και διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού του Ρότερνταμ, που κατόπιν θα αποθηκεύονται σε άδεια, εξαντλημένα, κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Με την επιδότηση και του ολλανδικού δημοσίου το πρωτοποριακό σχέδιο θα προχωρήσει και αναμένεται να είναι λειτουργικό μέχρι το 2024, ανοίγοντας το δρόμο για τη δραστική μείωση των ρύπων γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης κατά περίπου 10%. Ενώ βέβαια θα λειτουργήσει σαν πρότυπο για ανάλογα project στο μέλλον που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση της ρύπανσης σε μεγάλα αστικά βιομηχανικά κέντρα.

Η ίδια η περιοχή του Ρότερνταμ, εκτός από το λιμάνι, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, γεγονός στο οποίο οφείλεται το γεγονός ότι η Ολλανδία αποτελεί μία από τις χώρες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν όγκο ρύπων άνθρακα σε όλη την Ευρώπη. Στόχος, εξάλλου, της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση των ρύπων σε εθνικό επίπεδο κατά 55% μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή