Τέλος Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου και πριν την έναρξη της διαβούλευσης για τον νέο ασφαλιστικό καθεστώς της επικουρικής σύνταξης, θα ανακοινωθεί το ύψος το κατώτατου μισθού, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία που ορίζει ο νόμος 4173/2013.

Τα τρία αυτά θέματα – εργασιακό, ασφαλιστικό και αύξηση των κατώτατων αμοιβών – αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά την πανδημία, εποχή.

Και ο κατώτατος μισθός υπήρξε «θύμα» του κορωνοιού, καθώς η αναπροσαρμογή έπρεπε να γίνει από το 2020, αλλά παρέμεινε στάσιμος εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας και στην οικονομία. Σημειώνεται ότι η τελευταία αύξηση του κατώτατου έγινε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (Φεβρουάριος 2019) στα 650 ευρώ, από το 586,08 ευρώ (αύξηση 10,9%), είχε μειωθεί την περίοδο των μνημονίων και συγκεκριμένα το 2012, από τα 751 ευρώ που ίσχυαν πριν το έτος αυτό.

Φέτος αρχικώς υπήρχε προβληματισμός για την υιοθέτηση ή όχι νέου κατώτατου, ωστόσο – τελικώς – επικράτησε η άποψη «να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία» για την διαμόρφωσή – έστω και σε συμβολικό επίπεδο – εντός του τρέχοντος έτους.

Έτσι ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως «καθώς ολοκληρώνεται ένας κύκλος με την πανδημία και ανοίγει ένας άλλος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει και η εκκρεμότητα με τον κατώτατο μισθό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι και εφεξής οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινούν την άνοιξη και θα ολοκληρώνονται εντός του καλοκαιριού.

Το υπουργείο Εργασίας – μέσω της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής Διαβούλευσης (πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας) – εκκίνησε τη διαδικασία καλώντας σε διαβούλευση επιστημονικούς, ερευνητικούς και άλλους φορείς, της πολιτείας, αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι φορείς συντάσσουν την σχετική έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Ακολουθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους όπου καταγράφονται οι προτάσεις τους, τα σημεία συμφωνίας , αλλά και οι διαφωνίες τους. Το οριστικό πόρισμα υποβάλλεται στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ενώ κοινοποιείται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και στον πρόεδρο της Βουλής.

Την τελική ευθύνη καθορισμού των νέων ορίων, έχει ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μέχρι τέλος Ιουνίου θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από το 2022.

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (και οι προοπτικές της για ανάπτυξη) από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Οι εργοδοτικοί φορείς

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στην συγκεκριμένη συγκυρία επισημαίνοντας την εικόνα της αγοράς και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της απασχόλησης – μετά την υγειονομική κρίση – καθώς υπάρχουν φόβοι για κλείσιμο επιχειρήσεων και έκρηξη των απολύσεων. Μελέτες των εργοδοτικών οργανώσεων μιλούν για κλείσιμο 200.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να επανακκινήσουν μετά την πανδημία, ολέθριες συνέπειες στην ανεργία.

Οι εργοδότες θεωρούν ότι η μείωση των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) είναι ένα καλό μέτρο και θα πρέπει να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, ανακουφίζοντας τόσο τις επιχειρήσεις, αλλά ταυτοχρόνως ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζόμενων (η μείωση των εργατικών εισφορών ισοδυναμεί με αύξηση στο καθαρό ποσό των εργαζομένων).

Πάντως οποιαδήποτε κι αν είναι τελικώς η απόφαση για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να είναι συγκρατημένη – πιθανώς στα όρια του πληθωρισμού – ενώ ο χρόνος έναρξης ισχύος των νέων αμοιβών δεν προσδιορίζεται νωρίτερα από το 2022.

Πίνακας: Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη

Λουξεμβούργο 2.141,99

Ιρλανδία 1.656,2

Ολλανδία 1.635,6

Ηνωμένο Βασίλειο 1.598,69

Βέλγιο 1.593,81

Γερμανία 1.584

Γαλλία 1.539,42

Ισπανία 1.050

Σλοβενία 940,58

Μάλτα 777,1

Ελλάδα* 758,33

Πορτογαλία 740,83

Πολωνία 610,79

Λιθουανία 607

Εσθονία 584

Σλοβακία 580

Τσεχία 574,62

Κροατία 546,07

Ουγγαρία 487,1

Ρουμανία 466,23

Λετονία 430

Σερβία 343,49

Μαυροβούνιο 331,33

Βουλγαρία 311,89

Αλβανία 213,45

* Ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας είναι 650 ευρώ και χορηγείται για 14 μήνες το χρόνο. Για λόγους σύγκρισης με τις υπόλοιπες χώρες, όπου οι αμοιβές υπολογίζονται σε δωδεκάμηνη βάση, προσδιορίζονται αναλόγως και οι κατώτατες αποδοχές στην Ελλάδα ( 650 επί 14 δια 12).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Tax |

Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025

Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη