«Ρευστό» κοντά στα 6,1 δισ. ευρώ ρίχνει η κυβέρνηση στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της χώρας.

Το πακέτο εμπεριέχει κρατικά δάνεια (ένα μέρος μη επιστρεπτέο), «κούρεμα» ενοικίων, ενίσχυση εργαζομένων, εγγυημένα τραπεζικά δάνεια, κάλυψη φόρων και εισφορών αλλά και μια σειρά άλλων ενισχύσεων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με την ταυτόχρονη στήριξη στους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι το έχουν ανάγκη.

Βασική επιδίωξη είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη κλάδων όπως η εστίαση και ο τουρισμός, αλλά και όσων παραμένουν κλειστή. Σε κάθε περίπτωση το «στοίχημα» της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 33.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το αντίστοιχο πακέτο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κ.λπ.

Επιδότηση δαπανών

Μέσα στο Μάιο, θα ξεκινήσει και η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Αυξημένη αποζημίωση για 100.000 επιχειρήσεις

Εντός Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Ορισμένοι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κτλ

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αναστολές και μείωση ενοικίων

Και αυτόν τον μήνα θα υπάρξει ενίσχυση στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές θα διατηρηθεί το γνωστό των 534 ευρώ για όσες ημέρες χρειάζεται, το οποίο θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», το οποίο παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο.

Θα ισχύσουν δε οι αναστολές δόσεων ρυθμίσεων και το κούρεμα ενοικίων για δραστηριότητες που θα παραμείνουν κλειστές.

Ως σενάριο εργασίας εξετάζεται να ισχύσει κριτήριο πτώσης τζίρου για το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο, προκειμένου κάποιος να καλυφθεί από τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους, που αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Γέφυρα 2

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», συνολικού ύψους 300 εκατ., το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη, απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Επιδότηση
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

– Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.

– Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.

– Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.

– Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

– Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

– Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

ΕΣΠΑ

Περίπου 1 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ των Περιφερειών. Πρόκειται για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και μήνες από τις Περιφέρειες και το μεγαλύτερο μέρος τους θα εκταμιευτεί το προσεχές διάστημα.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Δάνεια έως 50.000 ευρώ θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ στο πλαίσιο του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, μέσω του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου, θα δανειοδοτηθούν 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φτάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.

Επιστρεπτέα 7

Ο 7ος και τελευταίος κύκλος της Επιστρεπτέας θα δώσει συνολικά κοντά στο 1 δισ. ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι έως τις τις 10 Μαΐου μπορούν οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας 7 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, MyBussinessSupport για τη χορήγηση της ενίσχυσης του έβδομου κύκλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη