
Η αγορά της Αθήνας δεν παρακολούθησε την τάση που έφερε την Παρασκευή η ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο στα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα. Την προκάλεσε η διαπίστωση πως οι ανησυχίες των επενδυτών για ξαφνική άνοδο των επιτοκίων μάλλον δεν είχαν βάση και ορθώς η Fed επέμεινε στην κατεύθυνση της υπομονής, ως την ώρα που θα βελτιωνόταν η απασχόληση στις ΗΠΑ.
Αντιθέτως, εδώ δικαιώθηκαν όσοι ειδοποιούσαν για τις πιέσεις που θα ασκηθούν στην ΠΕΙΡ, όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Μόνο την Παρασκευή, άλλαξαν χέρια 85.653.099 μετοχές της ΠΕΙΡ που απέσπασε το 53,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Οι αγοραίοι σχολίασαν, ότι όσοι πήραν μέρος στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων στο ντεμπούτο των νέων μετοχών, ίσως ενθυλάκωσαν τα πιο εύκολα κέρδη στο 2021.
Οι όγκοι συναλλαγών εκτινάχθηκαν και μαζί τους μεγαλώνει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις αθηναϊκές συναλλαγές, κύρια στα τραπεζικά blue chip. Ήδη παράγοντες της αγοράς και ξένες επενδυτικές παρουσιάζουν τη σύγκριση των “προσόντων” και των “αδυναμιών ” των θεμελιωδών μεγεθών των συστημικών Τραπεζών. Ωστόσο η δράση των ισχυρών παραγόντων στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με συσσώρευση στην αρχή την Τετάρτη και την Πέμπτη και μια υπολογίσιμη, κόντρα στο διεθνές κλίμα, πτώση την Παρασκευή, έδειξε πως υπάρχει επιλεκτική προτίμηση σε συγκεκριμένα blue chip. Στον αντίποδα, οι πιέσεις σε μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου υπογράμμισε την επιμονή των ρευστοποιήσεων, σε μια αγοραία προετοιμασία για την ΑΜΚ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στην πιθανότητα να κρύβουν θετικές εκπλήξεις οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη Morgan Stanley Capital International στις 11 Μαίου και στις 10 Μαίου στον δείκτη FTSE Russell. Κανένας δεν αμφιβάλει ότι η ΠΕΙΡ θα κάνει μεγάλους όγκους για μερικές ακόμα συνεδριάσεις. Το Χ.Α. και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν ότι, μετά την ολοκλήρωση της, Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση της Εταιρείας θα ενσωματώνει και τις νέες μετοχές που εκδόθηκαν. Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες διαχείρισης των δεικτών, από την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 αυξάνεται σε 47%, από 39% ως και σήμερα, ο συντελεστής ευρείας διασποράς (Free Float) των μετοχών της Εταιρείας, σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της συμμετέχουν. Ένα ποσοστό της τάξης του 53% δεν μπορεί να πουλήσει για τους επόμενους 6 μήνες είναι οι λεγόμενοι ακρογωνιαίοι επενδυτές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αναμένονται συνεπώς κινήσεις από ξένα funds, εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Σχόλια αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε στο σχόλιο μετά το κλείσιμο της Παρασκευής: «Το “εύκολο χρήμα” έχει βγει από την Αγορά και πλέον το ταμπλώ θέλει αρκετό ψάξιμο, για να φθάσει κανείς σε μια ετυμηγορία αγοράς με κριτήριο τα ιστορικά θεμελιώδη. Η κλασική προσέγγιση της τιμής προς κέρδη δεν παράγει αξιόλογα αποτελέσματα, σε ένα σετ αριθμών που είναι έντονα επηρεασμένα από μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα».
Οι μετοχικές αξίες ενισχύθηκαν σήμερα Δευτέρα 10/5 στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών, εν μέσω εικασιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά λόγω της υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο. Την Παρασκευή, ο Dow Jones Industrial Average και ο S&P 500 σημείωσαν κλείσιμο σε νέο υψηλό βίου μετά από απογοητευτικά στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας των Η.Π.Α. που μείωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την άνοδο των τιμών καταναλωτή.
Ο Πέτρος Τσούρτης από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec. καταλήγοντας στο σχόλιο της εβδομάδας τόνισε: «Μετά το δίμηνο ράλι του Χ.Α. και των νέων υψηλών των Διεθνών Αγορών, είμαστε πλέον πιο προσεκτικοί στα παρόντα επίπεδα τιμών. Το Χ.Α. δείχνει ότι χρειάζεται νέους ανοδικούς καταλύτες και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να υπερβεί τις 920 μονάδες και να ανοίξει ο δρόμος προς τις 950 και 1.000 μονάδες. Παραμένουμε θετικοί για μετοχές που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και ουδέτεροι για τον Τραπεζικό κλάδο».


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS