Μόναχο 1989. Ο γράφων είχε επισκεφθεί εγκαταστάσεις της MAN και ειδικότερα το τμήμα με τους τράκτορες (τα ρυμουλκά οχήματα), στο οποίο απασχολούνταν αμούστακα στην κυριολεξία παιδιά στη διαδικασία της συναρμολόγησης. Οπως μάθαμε ήταν φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και έκαναν την πρακτική τους στη γνωστή βιομηχανία παραγωγής φορτηγών και λεωφορείων.
Στην Ελλάδα, 32 χρόνια μετά, ακόμη ψάχνουμε τρόπο να συνδέσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Πριν από λίγες ημέρες σε report του ΣΕΒ αναφερόταν πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τιςμεγαλύτερες δυσκολίες στη μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην απασχόληση.
Και όμως, η σωστή άσκηση πρακτικής φοιτητών έχει πολλαπλά οφέλη.Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να βρεθούν κοντά σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, να κάνουν πράξη όσα έμαθαν στη σχολή και να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους χρειαστούν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τους διακριθέντες φοιτητές και να «κερδίσουν» ικανά μελλοντικά στελέχη.
Παράλληλα θα μπορούν μέσα από το ερευνητικό έργο των φοιτητών που είναι υψηλού επιπέδου στα ελληνικά πανεπιστήμια και στις πολυτεχνικές σχολές να αντλήσουν ιδέες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Ζούμε το εξής παράδοξο: οι επιχειρηματίες όπου σταθούν και όπου βρεθούν αναφέρουν την αδυναμία εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και οι φοιτητές μας μένουν άνεργοι λόγω έλλειψης εργασιακής εμπειρίας και δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό όπου μεγαλουργούν.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση μεταξύ 63 χωρών στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου IMD της Ελβετίας. Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης φιγουράρουν η Σιγκαπούρη και η Δανία, χάρη στη σημαντική υποστήριξη που προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα στην τροφοδότηση της οικονομικής τους ανάπτυξης. Τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να εξεύρουν σταθερούς πόρους χρηματοδότησης για την πρακτική των φοιτητών αλλά και οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τη διαδικασία της πρώιμης εργασιακής εμπειρίας που μελλοντικά θα ωφελήσει και τις ίδιες.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.