Η συμμορία χάκερς DarkSide που είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline, οδηγώντας στην αναστολή λειτουργίας ενός βασικού αγωγού μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ, είναι μια σχετικά νέα ομάδα, αλλά οι αναλυτές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο γνωρίζουν ήδη αρκετά για να προσδιορίσουν πόσο επικίνδυνοι είναι.
Σύμφωνα με το Cybereason που εδρεύει στη Βοστώνη, η DarkSide είναι μια οργανωμένη ομάδα χάκερ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μοντέλου «ransomware as a service, που σημαίνει ότι οι χάκερ DarkSide αναπτύσσουν και εμπορεύονται εργαλεία hacking και τα πωλούν σε άλλους εγκληματίες, που στη συνέχεια πραγματοποιούν τις επιθέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ενέργεια: Ασύμμετρη απειλή οι κυβερνοεπιθέσεις
Το Bloomberg ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι η DarkSide μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στην Colonial Pipeline και το FBI επιβεβαίωσε την πληροφορία τη Δευτέρα.
Μάλιστα το Cybereason δημοσίευσε μια δήλωση από τον ιστότοπο του DarkSide, στην οποία φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη.
«Δεν είμαστε πολιτικοί, δεν μας ενδιαφέρει η γεωπολιτική και δεν χρειάζεται να μας συνδέσουν με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση ώστε να αναζητήσουν τα κίνητρά μας», αναφέρεται στη δήλωση: «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρήματα και όχι να δημιουργούμε προβλήματα στην κοινωνία».
Το Cybereason αναφέρει ότι η DarkSide έχει μια «διεστραμμένη επιθυμία» να εμφανιστεί ως μια ηθική ομάδα, δημοσιεύοντας ακόμη και τον δικό του κώδικα συμπεριφοράς για τους πελάτες του, λέγοντάς τους μάλιστα ποιοι στόχοι είναι αποδεκτοί για να τους επιτεθούν.
Οι οργανισμοί που προστατεύονται από τον «ηθικό κώδικα» της ομάδας περιλαμβάνουν νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η DarkSide υποστηρίζει επίσης ότι θα δωρίσει ένα μέρος των κερδών της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αν και ορισμένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα απέρριψαν τις εισφορές.
«Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημο πιστεύεις ότι είναι το έργο μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι βοηθήσαμε να αλλάξουμε τη ζωή κάποιου», γράφουν και προσθέτουν: «Σήμερα στείλαμε τις πρώτες δωρεές».
Οι χάκερς της ομάδες διεξάγουν «διπλό εκβιασμό», που σημαίνει ότι όχι μόνο κρυπτογραφούν και κλειδώνουν τα δεδομένα του θύματος, αλλά κλέβουν επίσης δεδομένα και απειλούν να τα δημοσιοποιήσουν στον ιστότοπο DarkSide Leaks εάν οι εταιρείες δεν πληρώσουν λύτρα.
Οι τυπικές απαιτήσεις για λύτρα κυμαίνονται από 200.000 έως 20 εκατομμύρια δολάρια και η Cybereason λέει ότι οι χάκερς συγκέντρωσαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα θύματά τους, μαθαίνοντας το μέγεθος και το εύρος της εταιρείας καθώς και ποιοι είναι οι βασικοί φορείς λήψης αποφάσεων μέσα στην εταιρεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Κομισιόν: Επιπλέον 11 εκατ. ευρώ για την κυβερνοασφάλεια
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...