Την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, προωθεί το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158, με την οποία προχωράμε πιο πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για θέματα όπως η άδεια πατρότητας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τις γονικές άδειες.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με τον νομοσχέδιο θεσπίζεται –μεταξύ άλλων- άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες. «Ανεβαίνουμε έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή μας. Επιπλέον, προστατεύουμε τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών. Μιλάμε δηλαδή για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για το πατέρα, με το οποίο όχι μόνο εξισορροπείται ο ρόλος και των δυο γονέων στην οικογένεια, αλλά και περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο δικαίωμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μορφή διευθέτησης του χρόνου εργασίας «η οποία πέρασε ομόφωνα σε επίπεδο ΕΕ, με φιλεργατικό πρόσημο».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο νομοσχέδιο διαπνέονται από την λογική της ενδυνάμωσης του εργαζομένου και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Έχει γίνει φανερό ότι τα όσα λέγονται περί κατάργησης του 8ωρου είναι ανόητα. Φεύγουμε από Προκρούστειες λογικές και ευθυγραμμιζόμαστε με τα ισχύοντα στις προηγμένες χώρες της ΕΕ, όπου η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θεωρείται μέτρο υπέρ των εργαζομένων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αφού εφαρμόζεται ήδη σε πολλές εταιρείες, όπως στην Alpha Bank, τον ΟΤΕ, την ΗΒΗ, τον Παπαστράτο, αλλά και σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε τέλος στην θέσπιση άδειας φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (που ίσχυε ήδη στον δημόσιο τομέα) και στον ιδιωτικό, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση δικαιοσύνης», τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά) καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Απάλειψη του παράγοντα «φύλου» από την εργασιακή εξίσωση
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι «Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την απάλειψη του παράγοντα «φύλου» από την εργασιακή εξίσωση, μέτρα όπως η επέκταση της γονικής άδειας και στους πατέρες θεωρούνται κομβικής σημασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε στήριξη της οικογένειας χωρίς να διευκολύνουμε τους γονείς στο να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών αν δεν διασφαλίζουμε πώς οι γυναίκες δεν θα μπαίνουν στο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα. Η γονική άδεια, όπως και η άδεια πατρότητας που συμπεριλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, θέλουμε να αποτελέσουν ισχυρά «εργαλεία» για την προστασία και των δύο γονέων απέναντι σε τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κανένας γονιός δεν πρέπει να νιώθει ότι «τιμωρείται» για την επιλογή του να κάνει οικογένεια και για τη χρήση διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών του».
Οι πατέρες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα
Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα δήλωσε : «Οι πατέρες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα όσον αφορά τη γέννηση και την ανατροφή του παιδιού τους, οι δε γυναίκες δεν μπορούν να τιμωρούνται στην αγορά εργασίας για την επιλογή τους να γίνουν μητέρες. Η ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο συμβάλλει στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και στοχεύει στην απομάκρυνση των αντικινήτρων για την πρόσληψη των γυναικών. Οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα ευνοήσουν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας».
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:
- O Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς του ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών
- Ο Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
- Η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
- Ο Χρήστος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου ΙΝΣΒΕ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)
- H Βασιλική Παπαδήμα, εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ)
- H Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)
- Η Μαρία Γιαννιού, από τη Women Act,
- Η Βίβιαν Φατούρου από τη Lean In Hellas
- Η Αναστασία Μανδραβέλη από την ICC Women Hellas
- H Στέλλα Κάσδαγλη από την οργάνωση Women On Top
- Η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου από το Ίδρυμα Λαμπράκη
- Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου από την οργάνωση «Υπέροχες Γυναίκες»
Latest News
Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου ανά ταμείο
Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2024 όπως τις ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ
Νέα κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
Αντιδράσεις συνταξιουχικών οργανώσεων προκαλεί η προωθούμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ΕΑΣ - Τι ισχύει για τις συντάξεις
Κληρώνει… για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Η απόφαση για τις περικοπές σε συντάξεις αναμένεται να εκδοθεί σύντομα – Αφορά 370.000 συνταξιούχους που έκαναν προσφυγή
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Νέοι τρόποι πληρωμών για τα χρέη στον ΕΦΚΑ αλλά με το... σταγονόμετρο η εισπραξιμότητα
Αμφίβολες οφειλές πάνω από 16,5 δισ. ευρώ καθώς προέρχονται από «ανύπαρκτους οφειλέτες» - Τα χρέη στον ΕΦΚΑ φτάνουν τα 45,5 δισ.
Στο ΣτΕ οι διπλές συντάξεις - Πότε αναμένεται η απόφαση
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του για τις διπλές συντάξεις
Κατώτατος μισθός μέσω εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων - Πρόταση ΓΣΕΕ προς Κεραμέως
Κατά τη ΓΣΕΕ, στο προτεινόμενο σύστημα αυτόματου καθορισμού του κατώτατου μισθού, δε λαμβάνονται υπόψη ούτε τα ελάχιστα κριτήρια της Οδηγίας της ΕΕ