Μετά τις 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6,5 εκατ. νοικοκυριά. Στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες που συνδέονται με τις φορολογικές δηλώσεις όπως:
– Η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που θα προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Στη ίδια διάταξη θα προβλέπεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 70% για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν με τη φετινή φορολογική δήλωση.
– Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα της δήλωσης.
– Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον τύπο και περιεχόμενο της φορολογικής δήλωσης και τις οδηγίες για τη συμπλήρωσή της.
– Η έκδοση των αποφάσεων για την απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Όπως δηλώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» μπορεί φέτος να ξεκινάει αργά η περίοδος υποβολής των φορολογικών αλλά όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή θα έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι αλλαγές και οι νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι και δεν θα χρειαστεί στη συνέχεια οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Το φετινό εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για σχεδόν για επτά στους δέκα φορολογούμενους θα είναι μηδενικό ή θα γράφει επιστροφή φόρου, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι «κουρεμένος» ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% αλλά και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους ακόμη και η έκπτωση φόρου για όσους ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους το 2020 «ξεφουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Οι «τυχεροί» της Εφορίας
Οι «κερδισμένοι» των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις: Οι επαγγελματίες, που στάθηκαν όρθιοι μέσα στο τσουνάμι της πανδημίας και θα εμφανίσουν κέρδη στη φορολογική τους δήλωση. Θα δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας να έχει ξεφουσκώνει ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των ακαθάριστων αμοιβών τους, θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου. Το όφελος για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά είναι τριπλό καθώς:
– Έχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
– Έχει «παγώσει» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
– Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.
Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).
2. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ελαφρύτερος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα ακίνητα. Η μείωση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδημάτων που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στα μισθώματα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και ο «πάγος» που έχει μπει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνει λιγότερους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων εισοδημάτων αλλά και λόγω της μη επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα ποσά των φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, θα είναι μειωμένα και πάνω από 40%.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ο οποίος το 2019 εισέπραττε κάθε μήνα ενοίκιο 2.000 ευρώ από επιχείρηση (καφετέρια), δήλωσε το 2020 στην Εφορία συνολικό ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 24.000 ευρώ (12 x 2.000) και πλήρωσε φόρο εισοδήματος 6.000 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 376 ευρώ. Δηλαδή πλήρωσε συνολικά 6.376 ευρώ. Το 2020 ο ίδιος ιδιοκτήτης εισέπραξε μειωμένα κατά 40% ενοίκια για 8 μήνες με αποτέλεσμα το ετήσιο εισόδημά του, το οποίο θα δηλώσει φέτος στην Εφορία να είναι μειωμένο κατά 6.400 ευρώ ή κατά 26,67% και να έχει προσγειωθεί στις 17.600 ευρώ. Για το εισόδημα του 2020 θα απαλλαγεί και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τελικά θα κληθεί να πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος ύψους 3.760 ευρώ. Η συνολική φορολογική του επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 2.616 ευρώ ή κατά 43,6%.
3. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το 2020: Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό θα συμβεί γιατί έχουν προπληρώσει μέσω της παρακράτησης φόρου πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτό που τους αναλογεί και τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογούμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο φορολογητέο μισθό 1.250 ευρώ εργάστηκε τους 6 από τους 12 μήνες του 2020 ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες η σύμβαση εργασίας του είχε τεθεί σε αναστολή. Για τους μήνες που εργάστηκε, ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν υπολογίστηκαν σαν να λάμβανε κανονικά τους μισθούς του για ολόκληρο το 2020. Συγκεκριμένα του παρακρατήθηκε φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης 1.134,14 ευρώ. Ο εργαζόμενος επειδή δεν δούλεψε για 6 μήνες, δεν έλαβε τελικά εισόδημα 17.500 ευρώ το 2020 αλλά μόνο 10.500 ευρώ, στα οποία αναλογεί φόρος εισοδήματος μόλις 233 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 0 ευρώ, λόγω του ότι το εισόδημά του βρέθηκε κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι, ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάρει επιστροφή φόρου, 849,28 ευρώ (1.134,14 ευρώ μείον 233 ευρώ).
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)