Σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά τσαγιού αναμένεται να έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη, και ήδη το θέμα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας.

Μερικές από τις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στον κόσμο θα πληγούν τα μέγιστα, από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και οι αποδόσεις τους είναι πιθανό να μειωθούν κατά πολύ, τις επόμενες δεκαετίες εάν η κλιματική καταστροφή συνεχιστεί με τους ισχύοντες ρυθμούς.

Σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid, πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και καταιγίδες είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργούν τσάι σε όλο τον κόσμο.

Στην Κένυα , η οποία παράγει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του τσαγιού που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιοχές με ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας τσαγιού θα μειωθούν κατά περισσότερο από ένα τέταρτο έως το 2050, ενώ περίπου το 39% των περιοχών με συνθήκες μέσης ποιότητας καταστρέφονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα και πριν εξαλειφθούν οι φυτείες τσαγιού, όσοι απολαμβάνουν το ρόφημα αυτό, θα διαπιστώσουν και σημαντικές αλλαγές στον ουρανίσκο τους: η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει επίπτωση στις λεπτές γεύσεις στα φύλλα τσαγιού, αλλά και στα συστατικά του.

Ειδικοί υποστηρίζουν, ότι οι πλημμύρες και οι έντονες βροχοπτώσεις, μπορεί να εμποδίσουν τους περιβαλλοντικούς εκείνους παράγοντες που προκαλούν το φυτό να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ενισχύουν τη γεύση του τσαγιού και που δημιουργούν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Ως εκ τούτο, το φυτό θα απολέσει πολλές από τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, ενώ η γεύση θα αλλοιωθεί.

Ο Kat Kramer, επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στην Christian Aid τονίζει ότι θα «χαθουν οι λεπτές αποχρώσεις της γεύσης, τα πράγματα που κάνουν το τσάι τόσο ξεχωριστό. Είναι σαν να αφαιρείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά από μια συνταγή – δεν θα έχετε τον ίδιο πλούτο γεύσης».

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι από την κλιματική αλλαγή θα επηρεαστούν επίσης περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στην Ινδία, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα.

Η καλλιέργεια τσαγιού είναι επίσης ένας σημαντικός εργοδότης, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στον τομέα μόνο στην Αφρική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει περίπου 126.000 τόνους τσαγιού το χρόνο, εκ των οποίων 62.000 τόνοι προέρχονταν από την Κένυα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μαύρου τσαγιού στον κόσμο .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου