
Σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά τσαγιού αναμένεται να έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη, και ήδη το θέμα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας.
Μερικές από τις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στον κόσμο θα πληγούν τα μέγιστα, από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και οι αποδόσεις τους είναι πιθανό να μειωθούν κατά πολύ, τις επόμενες δεκαετίες εάν η κλιματική καταστροφή συνεχιστεί με τους ισχύοντες ρυθμούς.
Σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid, πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και καταιγίδες είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργούν τσάι σε όλο τον κόσμο.
Στην Κένυα , η οποία παράγει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του τσαγιού που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιοχές με ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας τσαγιού θα μειωθούν κατά περισσότερο από ένα τέταρτο έως το 2050, ενώ περίπου το 39% των περιοχών με συνθήκες μέσης ποιότητας καταστρέφονται.
Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα και πριν εξαλειφθούν οι φυτείες τσαγιού, όσοι απολαμβάνουν το ρόφημα αυτό, θα διαπιστώσουν και σημαντικές αλλαγές στον ουρανίσκο τους: η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει επίπτωση στις λεπτές γεύσεις στα φύλλα τσαγιού, αλλά και στα συστατικά του.

Ειδικοί υποστηρίζουν, ότι οι πλημμύρες και οι έντονες βροχοπτώσεις, μπορεί να εμποδίσουν τους περιβαλλοντικούς εκείνους παράγοντες που προκαλούν το φυτό να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ενισχύουν τη γεύση του τσαγιού και που δημιουργούν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Ως εκ τούτο, το φυτό θα απολέσει πολλές από τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, ενώ η γεύση θα αλλοιωθεί.
Ο Kat Kramer, επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στην Christian Aid τονίζει ότι θα «χαθουν οι λεπτές αποχρώσεις της γεύσης, τα πράγματα που κάνουν το τσάι τόσο ξεχωριστό. Είναι σαν να αφαιρείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά από μια συνταγή – δεν θα έχετε τον ίδιο πλούτο γεύσης».
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι από την κλιματική αλλαγή θα επηρεαστούν επίσης περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στην Ινδία, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα.
Η καλλιέργεια τσαγιού είναι επίσης ένας σημαντικός εργοδότης, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στον τομέα μόνο στην Αφρική.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει περίπου 126.000 τόνους τσαγιού το χρόνο, εκ των οποίων 62.000 τόνοι προέρχονταν από την Κένυα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μαύρου τσαγιού στον κόσμο .


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων