
Εκτός από τις κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου στηρίζει την ανοδική της ρότα τους τελευταίους μήνες και στο εμπόριο δημητριακών από τις ΗΠΑ.
Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στις εξαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην αρχή της χρονιάς ακολούθησαν οι εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών από τις ΗΠΑ που εξασφαλίζουν ισχυρή ζήτηση για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου σχολιάζει ο Peter Sand αναλυτής της ναυτιλιακής οργάνωσης Bimco.
Μόνο τον Μάρτιο, για να εξυπηρετηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών απαιτήθηκαν 123 πλοία Panamax, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων έπλευσαν προς την Άπω Ανατολή.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα τονομίλια μεταφερόμενου φορτίου που συνδέονται με τις αμερικάνικες εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών αυξήθηκαν κατά 198,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 154,0 δισεκατομμύρια τονομίλια, επίδοση που είναι λίγο υψηλότερη από το 50% των συνολικών τόνων μιλίων που «παρήχθησαν» από τις εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών των ΗΠΑ ολόκληρο το 2020 (305,0 δισεκατομμύρια τόνοι μίλια).
Η σημαντική άνοδος των τονομίλιων εξηγείται από τις μεγάλες εισαγωγές δημητριακών από χώρες της Άπω Ανατολής και κυρίως από την Κίνα.
Ειδικότερα από ένα σύνολο 21,3 εκατομμυρίων τόνων που έχουν εξαχθεί από τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, το 68% ή 14,6 εκατομμύρια τόνοι είχαν προορισμό την Ασία, (αύξηση 208,7% από το πρώτο τρίμηνο του 2020). Για χρόνια, ο εμπορικός πόλεμος μείωσε τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά φέτος οι συνθήκες άλλαξαν και η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χονδρόκοκκων δημητριακών από τις ΗΠΑ. Τα προϊόντα είναι καλαμπόκι, σόργο, βρώμη, κριθάρι και σίκαλη, με το καλαμπόκι να αντιπροσωπεύει το 89,4% του συνόλου. Οι συσσωρευμένες εξαγωγές μέχρι τώρα φέτος στην Κίνα ανέρχονται σε 6,2 εκατομμύρια τόνους, και είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από τους 650.950 τόνους που εξήχθησαν το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι δύο άλλοι μεγάλοι αγοραστές δημητριακών αυτής της κατηγορίας, από τις ΗΠΑ, βρίσκονται επίσης στην Ασία, και είναι η Ιαπωνία με 4,3 εκατομμύρια τόνους εισαγωγές από 2,9 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2020 και η Νότιος Κορέα, με 1,7 εκατομμύρια τόνους από 0,6 εκατομμύρια τόνους, το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Nα σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών από τις ΗΠΑ ήταν τον Μάρτιο 9,2 εκατ. τόνοι με αποτέλεσμα οι συνολικές εξαγωγές του πρώτου τριμήνου να φτάσουν τα 21,3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το υψηλότερο πρώτο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ και είναι αυξημένο κατά 120% από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ο δείκτης που καταγράφει την πορεία των ναύλων στα πλοία panamax, ο Baltic Panamax Index (BPI) από 1.364 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή στις 2.955 μονάδες (+116%) ενώ την ίδια περίοδο ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Batic Dry Index (BDI) από τις 1.374 μονάδες έφτασε στις 3.183 μονάδες (+131,6%).


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους