Yπέρ των ενισχύσεων της ΕΕ για φυσικές καταστροφές στη Γαλλία και την Ελλάδα και σε 20 συνολικά χώρες, ψήφισε η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης στην υγεία.
Τα μέλη της επιτροπής Προϋπολογισμών ενέκριναν τη Δευτέρα το σχέδιο έκθεσης της Eider Gardiazabal (Σοσιαλιστές, Ισπανία) με 38 ψήφους υπέρ, μία κατά και καμία αποχή, για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ).
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η παροχή στήριξης σε συνολικά 20 χώρες σε σχέση με φυσικές καταστροφές και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω της νόσου COVID-19 το 2020.
Στήριξη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας
Τα 397,5 εκ. ευρώ της βοήθειας της ΕΕ θα συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλουν 17 κράτη μέλη και 3 υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, αλλά και Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα κονδύλια αυτά αυτή θα χρηματοδοτήσουν μέρος των δημόσιων δαπανών τους για ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, για την έκτακτη οικονομική στήριξη των πολιτών και τα μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.
Η Κροατία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ζήτησαν και έλαβαν ως προκαταβολή τμήμα της προβλεπόμενης συνολικής συνεισφοράς του ΤΑΕΕ.
Στο σχέδιο έκθεσης θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και τη λεπτομερή κατανομή της οικονομικής στήριξης ανά χώρα. Τα πλήρη ποσά, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων προκαταβολών, είναι διαθέσιμα εδώ.
Φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και τη Γαλλία
Η δέσμη ενισχύσεων ύψους 86,7 εκ. ευρώ αποτελείται από τα εξής:
• 59,3 εκ. ευρώ για τη Γαλλία, μετά τις σοβαρές ζημίες που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Άλεξ στην περιφέρεια Provence-Alpes-Côtes d’Azur του Οκτωβρίου 2020
• 21,6 εκ. ευρώ για την Ελλάδα σε σχέση με τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό του Σεπτεμβρίου 2020
• 3,3 εκ. ευρώ για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου 2020
• 2,5 εκ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά τον καταστροφικό σεισμό στα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου του Οκτωβρίου 2020.
Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη λάβει προκαταβολές για αυτά τα περιστατικά στις περιφέρειές τους.
Μόλις η ολομέλεια του ΕΚ εγκρίνει την οικονομική ενίσχυση κατά τη σύνοδό της στις 17-20 Μαΐου, θα μπορέσουν να εκταμιευθούν τα τελικά ποσά. Το Συμβούλιο την ενέκρινε στις 23 Απριλίου.
Το ΤΑΕΕ δημιουργήθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002, κυρίως για να βοηθήσει τις επιλέξιμες χώρες στις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Μεταξύ του 2002 και του 2020, το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά πάνω από 6,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 96 περιπτώσεις καταστροφών σε 23 κράτη μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα. Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, τόσο μεγάλης έκτασης όσο και τοπικών, η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασικές ενέργειες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η επισκευή των κατεστραμμένων υποδομών, η προστασία του πληθυσμού, η διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι επιχειρήσεις καθαρισμού. Το ΤΑΕΕ αποτελεί ειδικό μέσο αλληλεγγύης και κινητοποιείται με βάση τις αιτήσεις και την αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς τους. Κατά την προσεχή περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, θα αποτελέσει μέρος του νεοσυσταθέντος αποθεματικού αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας.
Το 2020, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, ο κανονισμός για το ΤΑΕΕ τροποποιήθηκε ώστε να συμπεριλάβει μείζονες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας στο πεδίο εφαρμογής του Ταμείου, πράγμα που σημαίνει ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 είναι επιλέξιμες για στήριξη από το ΤΑΕΕ.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»