Αισιόδοξος για την πορεία των τιτλοποιήσεων με τη χρήση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών σύντομα, εμφανίστηκε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός.

Κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που συζητά το σχεδίο νόμου που εναρμονίζει την εγχώρια νομοθεσία με την κοινοτική, κατά βάση ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι τράπεζες για την προστασία των καταθετών και του Δημοσίου, τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα, έχει αλλάξει σελίδα, αφού η πολιτεία έχει κάνει τη δουλειά της, δίνοντας τον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο και κατά 32 δισ. τη δεύτερη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών ήδη από φέτος για τις περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών και σίγουρα το 2022, συγκλίνοντας με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποτελεί σημαντική κατάκτηση που ανοίγει το δρόμο, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πράγματι έχουν ανάγκη». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός, «είναι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και έχουν προοπτική, μέσα στα δυναμικά πλαίσια που ανοίγει η πολιτική της Κυβέρνησης, για την επόμενη μέρα».

Η σιγουριά για τις εγγυήσεις

Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή», σημείωσε πως είναι από τις πιο σίγουρες. Κι αυτό διότι:

1) Αφορούν στο ασφαλέστερο μέρος των τιτλοποιήσεων, το οποίο έχει εξεταστεί και έχει βαθμολογηθεί από τις Εταιρίες Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

2) Για να δημιουργηθεί η δυνατότητα και να δώσει το δημόσιο αυτή την εγγύηση, πρέπει ήδη να έχει πωληθεί το 50+1% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

3) Ακόμα και αν, ο μοι γένοιτο, κατέπιπτε, την πέμπτη ή την έκτη ή και την έβδομη χρονιά, τμήμα της εγγύησης, έχει ήδη διασφαλισθεί ότι η προμήθεια την οποία έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο έναντι της χορήγησης των εγγυήσεων, καλύπτει πλήρως την οποιαδήποτε κατάπτωση της εγγύησης.

4) Διότι έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή παρακολούθησης με αντιπροσώπους όχι μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης Της Ελλάδος και άλλων, που επικουρείται αυτή τη στιγμή από σημαντικούς εμπειρογνώμονες, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων και των αναγκαίων ανακτήσεων ώστε να μην υπάρξει κάποια κατάπτωση.

Η στήριξη από το Δημόσιο

Τέλος, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία που έχει ήδη υλοποιήσει η Κυβέρνηση. Όπως είπε, από το «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν δοθεί δάνεια ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 6 πρώτοι κύκλοι της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και έχουν διοχετευθεί 7,3 δισ. ευρώ.

Από τη μεριά τους, είπε ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Οικονομικών, «οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες αναστολές δόσεων δανείων περίπου 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (στοιχεία από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο του 2020), συνολικού ύψους περί τα 30 δισ. ευρώ».

Οι αναστολές αυτές έγιναν επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά) από το τραπεζικό σύστημα, ύψους περίπου σε 15 δισ. ευρώ. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποτελέσουν τους πραγματικούς ιμάντες της μεταβίβασης των ενωσιακών πόρων προς την πραγματική οικονομία, κάτω όμως από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους που θέτουν ήδη παράμετροι της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»