Εντός του Ιουλίου αναμένεται να δοθούν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που έχουν ήδη καταθέσει τα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό τονίστηκε τη Δευτέρα από αξιωματούχους τόσο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βέβαιος ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα είναι ένα από τα πρώτα εθνικά σχέδια που θα εγκριθούν, εμφανίστηκε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί «και πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως το σχέδιο ανάκαμψης είναι μια ακόμη ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, σύγχρονης, εξωστρεφούς, δημιουργικής, έτοιμης να ανταποκριθεί όχι μόνο στο τώρα, αλλά και σε αυτό που έρχεται, που μπορεί να επενδύσει στο διεθνώς αποδεδειγμένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της, φέρνοντας πίσω όσους Έλληνες έδιωξε η κρίση και δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για καινοτομία σε αυτή τη χώρα. Σημείωσε πως το σχέδιο αυτό είναι ελληνικό, made in Greece, made in EU Greece, που γράφτηκε σε αυτή τη χώρα, δεν το έγραψαν άλλοι για μας.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, παραμβαίνοντας στο Φόρουμ των Δελφών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έγκρισης των εθνικών σχεδίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και της εκταμίευσης της προκαταβολής εντός του Ιουλίου. Υπογράμμισε επίσης, η Κομισιόν σχεδιάζει μέσα στον Ιούνιο τις κοινές εκδόσεις ομολόγων.

Η Ελλάδα, ήταν η 2η χώρα που κατέθεσε τον φάκελό της και μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι υπόλοιπες χώρες – εκτός 2-3 εξαιρέσεων, όπως εξήγησε ο κ. Τζεντιλόνι. Χαρακτήρισε τις Ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα. «Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε τη Δευτέρα και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί.

Όπως είπε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους, από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση, για να εγκριθούν. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι μια χώρα μπορεί να κάνει αίτηση ως τον Αύγουστο του 2023. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα για δάνεια, ή σχεδιάζουν να το κάνουν, είπε.

Στην ίδια επιτροπή μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έλαβε συνολικά 14 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία , τη Σλοβενία και την Πολωνία. «Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», τόνισε, παρά το γεγονός ότι τα τέλη Απριλίου δεν ήταν «αυστηρή» προθεσμία.

«Τα εθνικά σχέδια έχουν καλή ισορροπία σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να μπορέσουν οι οικονομίες να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», προσέθεσε.

Ο Β. Ντοπρόβσκις ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, βάσει 11 κριτηρίων. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, ώστε η Κομισιόν να καταθέσει στο Συμβούλιο τις προτάσεις της το 2ο μισό του Ιουνίου και να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές εντός του καλοκαιριού. Πριν να γίνει αυτό, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η απόφαση για τους ίδιους πόρους σε όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έγκριση από 8 κράτη-μέλη, τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Βιομηχανία |

Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας

Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος

Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Οικονομία |

Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα

Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,