
Φυσιολογική διόρθωση ή αλλαγή σκηνικού; Η ξαφνική και απότομη πτώση των μετοχών τεχνολογίας στα παγκόσμια χρηματιστήρια που άρχισε τη Δευτέρα στη Wall Street και επεκτάθηκε στην Ασία και την Ευρώπη σήμερα, αποκάλυψε την αγχώδη πλευρά των επενδυτών που νιώθουν την πίεση του πληθωρισμού και των διευρυμένων αποτιμήσεων να ενισχύεται από τις νέες ενδείξεις για ρυθμιστικούς ελέγχους στην Κίνα.
Οι μετοχές γιγάντων της τεχνολογίας, όπως Taiwan Semiconductor Manufacturing και Samsumg Electronics έχασαν σημαντικό έδαφος αναγκάζοντας τον δείκτη MSCI στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στον Nasdaq 100 υποχώρησan στην Ασία, με τον υποκείμενο δείκτη να έχει χάσει 2,6% της αξίας του τη Δευτέρα. Ο δείκτης Hang Seng Tech Index υποχώρησε κατά 4,5%, χάνοντας συνολικά 30% από τα υψηλά Φεβρουαρίου, με την μετοχή της Meituan να ηγείται της πτώσης.
Τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε επιφυλακή εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή υπερθέρμανση –εξέλιξη που ίσως οδηγήσει την Federal Reserve στην απόφαση να βάλει φρένο στις υπερ-υποστηρικτικές νομισματικές πολιτικές της παρά τα διαβεβαιώσεις διαμορφωτών πολιτικής ότι είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν βραχυχρόνιες εξάρσεις του τιμαρίθμου προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
Οι μετοχές τεχνολογίας επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια να αναδείχθηκαν σε κορυφαίες επιλογές των επενδυτών το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε έξαρση της ζήτησης για online υπηρεσίες. Τώρα, η ανησυχία αυξάνεται για το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν νομισματική πολιτική, μειώνοντας την ελκυστικότητα των μετοχών, των οποίων οι αποτιμήσεις βασίζονται στις προοπτικές μελλοντικής κερδοφορίας. Ωστόσο, το κλίμα αυτό διευκολύνει αρκετούς συμμετέχοντες στην αγορά να ρευστοποιήσουν κέρδη.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στο σενάριο του πληθωρισμού, με τις αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων και τις ελλείψεις επεξεργαστών στο κάδρο,» υποστηρίζει ο Γιάπ Γιουν Ρονγκ, αναλυτής στην IG Asia Pte. “Οι ανησυχίες για αυξημένο πληθωρισμό ίσως επηρεάσουν τις μετοχές ανάπτυξης δεδομένου ότι αρκετή από τη αξία τους πηγάζει από τα μελλοντικά κέρδη.»
Ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του κύματος πωλήσεων, δεδομένου ότι η μέση αποτίμησή του είναι 26 φορές των προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου.


Latest News

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street