Αντέδρασε στον αρχικό πανικό των γενικευμένων ρευστοποιήσεων η αθηναϊκή αγορά. Ακόμα και οι κυρίαρχοι ξένοι θεσμικοί αναγνώρισαν γρήγορα πως μια μεγάλων διαστάσεων πτώση δεν αντιστοιχούσε στα συνολικά δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Έτσι ερμηνεύεται η σταθερή ανοδική κίνηση του μέσου όρου από τις 12:05 που σημειώθηκε το κατώτερο των 886,6 μονάδων ως το κλείσιμο, δέκα μονάδες περίπου ψηλότερα. Στις 896,04 με απώλειες -1,11% τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί δείκτες ως τις 4:10 αναζητούσαν πυθμένα με πτώση πάνω από -2%.
Ο τζίρος σταθερά ψηλότερα από τα 85 εκατ. ευρώ (87,076 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,9 εκατ.) υπογραμμίζει το σταθερό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, κωδικών με κάθε τύπου επενδυτικό προφίλ.
Η δυναμική στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία σφραγίστηκε από τις ρευστοποιήσεις θέσεων που ξεκίνησε χθες βράδυ από τη Wall Street, και πέρασε από τα ασιατικά χρηματιστήρια. Οι ευρωπαϊκές αγορές με ανοίγματα που αντιστοιχούσαν σε πτώση με το «καλημέρα» -1% έδειξαν να αποδέχονται αμαχητί την τάση και όρισαν επίσης τον δρόμο στην Αθήνα. Το σημαντικό ωστόσο από τη συνεδρίαση της Τρίτης 11 Μαΐου ήταν, ότι ενώ στην Ευρώπη η αναζήτηση πυθμένα κράτησε ως το άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης, στο ΧΑ οι θεσμικοί ακολούθησαν αρχικά μόνο την παγκόσμια τάση. Άλλαξαν όμως ρότα με τη συμπλήρωση μιας ώρας και 35 λεπτών. Κατόπιν η διαπραγμάτευση σφραγίστηκε από το μάζεμα της υπερβάλλουσας προσφοράς μετοχών, σαν αναγνώριση πως ήταν η λογική του κοπαδιού που κυριάρχησε αρχικά, αλλά η χρηματιστηριακή και οικονομική πραγματικότητα στην Αθήνα διαφέρουν.
Το -1,1% για τον ΓΔ είναι μια μεταβολή πολύ βελτιωμένη έναντι του -2,15% που έγραψε σήμερα η αγορά στα χαμηλά της και κυρίως η κατάληξη αυτή δεν έβαλε σε αμφισβήτηση το επίπεδο των 895 – 897 μονάδων που είναι μια σημαντική στήριξη σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση.
Η βελτίωση στο ισοζύγιο ανοδικών πτωτικών ήταν τεράστια σε σχέση με την πρώτη ώρα που οι ανοδικές ήταν αρκετά χαμηλότερα των 20 ενώ στο τέλος έγιναν 40 με 67 καθοδικές και 18 χωρίς μεταβολή.
Βέβαια τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάκτηση των απωλειών είχαν τα κέρδη που κατάφεραν να εμφανίσουν μετά και τις υπέρ ανόδου δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τα blue chip ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,23%, ΣΑΡ -1,16% ΤΕΝΕΡΓ +1,01% ΟΛΠ και ΑΡΑΙΓ +0,73% και η πανταχού παρούσα ΠΕΙΡ με κέρδη +0,64% και κλείσιμο στα 1,58 ευρώ. Με αυτές μόνο με άνοδο στον FTSE25, μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΓΔ και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν οι ΜΥΤΙΛ -2,92%, ΑΛΦΑ -2,67%, ΟΠΑΠ -2,16%, ΕΤΕ -2,08% ενώ από -1,5% ως -1,95% κυμάνθηκαν οι μεταβολές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΠΕ ΜΟΗ και ΒΙΟ με το σύνολο των πτωτικών στα 19.
Την πορεία των τιμών σήμερα δεν επηρέασε τόσο η διαπραγμάτευση της ΠΕΙΡ αλλά των υπολοίπων μετοχών του κλάδου. Σήμερα οι αισιόδοξοι θεσμικοί και οι μεγαλομέτοχοι απέφυγαν την εισαγωγή εντολών αγοράς στο πρώτο μέρος και η παρουσία τους έγινε αισθητή στο δεύτερο μέρος και κυρίως στο δρόμο για τις δημοπρασίες, όπου φύλαξαν δυνάμεις (εντολές αγοράς) ως το τέλος της διαπραγμάτευσης. Πετυχαίνοντας με το κλείσιμο στις 896,04, επιστροφή στα επίπεδα του ανοίγματος που ήταν και ανώτερο μέρας στις 896,39 μονάδες (με πτωτικό χάσμα περίπου δέκα μονάδων).
Η αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών, όπως προαναφέραμε για να γίνει σαφής ο τζίρος των καθαρών συναλλαγών, ανήλθε στα 7,866 εκατ. ευρώ για ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ και ΤΕΝΕΡΓ.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,52%), ενώ οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip και κατέληξαν με μεταβολή +0,05%. Η μεταβολή στα Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρώς πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 1,001% από 0,979% την προηγούμενη μέρα.
Ο FTSE25 έκλεισε στις 2180,79 από 2210,68 μονάδες τη Δευτέρα και στην πραγματικότητα επέστεψε στο επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, εμφανίζοντας απώλειες -1,35%.
Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 74, των καθοδικών 36 και οι αμετάβλητες ήταν 19.
Latest News
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024
Συγκρατεί την τραπεζική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Jumbo
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βρει μέχρι τώρα τη χρυσή τομή για τη διαχείριση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται
Άμυνα στο profit taking «παίζει» το ΧΑ
Μικρές πιέσεις, κυρίως από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με Εθνική και Helleniq Energy διαπέρασε και τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα, με τον γενικό δείκτη να διαπερνά το μεγάλο make or break επίπεδο των 1.460 μονάδων
Ανακόπτει την άνοδο του ΧΑ η Coca Cola
To XA παλεύει να μη διολισθήσει βαθύτερα σε αρνητικά εδάφη