Η δυνατότητα που επέδειξε η Αθηναϊκή αγορά χθες να κινηθεί ανεξάρτητα από τις γεμάτες επιφυλάξεις αγορές της Ευρώπης αποδόθηκε σε διάφορα αίτια. Όπως το μέγεθος της βουτιάς την Παρασκευή, λόγω ειδικών συνθηκών. Ήτοι της έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της ΠΕΙΡ και όλα όσα αυτό προκάλεσε στο ταμπλό. Άλλοι όμως θεώρησαν πως το σταθερό ενδιαφέρον για τα blue chip εκτός τραπεζικών δραστηριοτήτων ήταν πηγαίο και σχετιζόταν με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών σαν μια προετοιμασία για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Υπήρξε ωστόσο και η συντηρητική σχολή που υπογράμμισε πως οι πλέον κερδισμένες χθες ήταν ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στην ομάδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη πτώση την Παρασκευή.
Η γρήγορη ανάκτηση μέρους των απωλειών της Παρασκευής ανέβασε το επενδυτικό φρόνημα και οι εγχώριοι παράγοντες θεώρησαν ότι η ώθηση που έδωσαν οι μετοχές εκτός του Τραπεζικού κλάδου αποτελεί ένδειξη ποιοτικής βελτίωσης. Είναι γεγονός πως οι αρνητικές προκαταλήψεις από το σκληρό για τις αποτιμήσεις και την επενδυτική ψυχολογία παρελθόν έχουν προκαλέσει μια κλασική αντίδραση που μεταμορφώνεται σε συναλλακτικό μούδιασμα, επί χρόνια, κάθε φορά που η αγορά βουλιάζει από τις τοπικές κορυφές. Λες και είναι αδύνατο να πλησιάσει τιμές πάνω από τις 1000 μονάδες η Αθήνα. Αυτές τις μέρες όμως και ειδικά με την κάλυψη των απωλειών της Παρασκευής σε επιμέρους μετοχές του 25άρη εν μέσω πιέσεων σε τρία από τέσσερα τραπεζικά blue chip βοήθησε στο να μην υπερισχύσουν οι αρνητικές προκαταλήψεις. Οι εγχώριοι αναλυτές τολμούν να εισαγάγουν στις εκτιμήσεις τους επίπεδα άνω των 1000 μονάδων.
Σχόλια αναλυτών
«Η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα έχει περάσει, κυριολεκτικά, από “σαράντα κύματα”, έχει υποστεί ήττες τη στιγμή που άλλες Αγορές έκαναν πάρτι, ακόμα και όταν Εισηγμένες Εταιρείες ανακοίνωναν σπουδαία νέα που περνούσαν απαρατήρητα. Έχουμε ζήσει καταστάσεις που αδυνατούμε να εξηγήσουμε στους Πελάτες μας, έχουμε εξαντλήσει ψυχικά αποθέματα στο ‘Grexit” του 2012, στις ανακεφαλαιοποίησεις του 2013, στα ‘Capital Controls’ και τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, στη Follie – Folli, στην πανδημία του 2020, που σίγουρα έχουν αφήσει κάποια ‘κουσούρια’ συντηρητικότητας. Βλέπουμε τις 1.000 μονάδες και μιλάμε με δέος, λες και πρόκειται για κάποιο άφθαστο επίπεδο τιμών, μόνο και μόνο επειδή έχει τέσσερα ψηφία. Όμως επειδή οι Αγορές είναι 90% ψυχολογία, έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας, υπογράμμισε με αποτίμηση των επενδυτικών βασάνων για περισσότερα από 10 χρόνια ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούν: «Η, ειδικών συνθηκών, συνεδρίαση της Παρασκευής, με την υψηλή συμμετοχή στην αξία των συναλλαγών από τη μετοχή της Πειραιώς, διαμόρφωσε προϋποθέσεις παραβίασης των 900 μονάδων για τον ΓΔ. Η άμεση ανάκτησή τους ήταν ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης. Την Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των Ελληνικών τίτλων που συμμετέχουν στο δείκτη MSCI Standard Greece».
Η δυναμική των ξένων χρηματιστηρίων όμως από ουδέτερη σχετικά με την επίδρασή της στο κλίμα των Αθηνών επέστρεψε στην κατάσταση της υψηλής μεταβλητότητας. Οι επενδυτές στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια έχουν ήδη ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά τώρα φαίνεται να μην πείθονται για την κατεύθυνση που κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, θεωρούν πως πρέπει να δοθεί στη συνέχεια. Καθώς γνωρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη φάση της μετάβασης από μια βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία σε μια, εξαιρετικά αβέβαιη ακόμη, μετά την πανδημία κανονικότητα.
Η εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων καταφέρνει και κλαδεύει τη διάθεση για ρίσκο όλο και πιο συχνά και δυστυχώς οι επιφυλάξεις των επενδυτών δεν είναι αβάσιμες, αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης καταβληθέντων τιμών που υπολογίζεται μαζί με τον PMI στη μηνιαία έρευνα των διαχειριστών αγορών του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 89,6 μονάδες τον Απρίλιο. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αυτός ο δείκτης τιμών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008, όταν καταγράφηκε στο 90,4%. Οι τιμές του αλουμινίου, του χαλκού, των χημικών, όλων των ποικιλιών χάλυβα, πλαστικών, του κόστους μεταφοράς, του ξύλου και των προϊόντων ξυλείας έχουν αυξηθεί από την έλλειψη προϊόντων. Το αν αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις του κόστους παραγωγής θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, για τις περισσότερες εταιρείες, το κόστος εργασίας είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα έξοδα.
Latest News
Προσεκτική άνοδος στο ΧΑ, με οδηγούς ΕΛΧΑ και Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ και η δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ θα συνεχίσει να τραβάει επενδυτικά βλέμματα
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες