
Ο πρωτογενής τομέας είναι ένα υπερόπλο που δεν το έχει χρησιμοποιήσει όπως πρέπει η Ελλάδα, ενώ η πλειοψηφία των πολιτικών και δεν το πιστεύει και το έχει υποεκτιμήσει. Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα στην «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, ο οποίος δίνει μεγάλο αγώνα να σταθεί όρθιος με πάρα πολλά προβλήματα.
Είναι ώρα το πολιτικό σύστημα να αντιληφθεί ότι η «βαριά» βιομηχανία της χώρας δεν είναι ο τουρισμός, αλλά ο παρεξηγημένος και αποδυναμωμένος πρωτογενής τομέας.
Η ύπαιθρος είναι αυτή που θα σώσει την ελληνική οικονομία στην μετά πανδημία εποχή από πολλές πλευρές, ενώ ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Οι αγρότες, οι παραγωγοί, πρέπει να στηριχθούν περισσότερο ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και οι εξαγωγές.
Η μεγαλύτερη στήριξη του αγροτικού κόσμου, για τον οποίο κατά περίεργο τρόπο δεν μιλάει επί της ουσίας και με έμφαση η αντιπολίτευση, θα μπορέσει να σώσει ως ένα βαθμό την κατάσταση.
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε όλα τα πεδία του (με εντατικούς ελέγχους για αντιμετώπιση προϊόντων μαϊμού, προστασία ουσιαστική των ΠΟΠ και αποτροπή με αυστηρά πρόστιμα των ελληνοποιήσεων, κα), πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη φάση, μετά την υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού.
Αυτή η περίοδος είναι η πιο κρίσιμη για τον αγροτικό κόσμο που έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης.
Το στοίχημα συνολικά για την κυβέρνηση που πρέπει να το κερδίσει όχι για την ίδια, αλλά για πρωτίστως για τη χώρα και την οικονομία είναι μεγάλο και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν πολλοί.
Η προσπάθεια είναι εθνική, πρέπει να είναι ενωτική, να μπουν βάσεις καλύτερες για το μέλλον και κυρίως να δημιουργηθεί ένα πρότυπο – μοντέλο ανάπτυξης που θα ενοποιεί διάφορες διαδικασίες και δεν θα είναι το κλασσικό που φαντάζονται όλοι για τον πρωτογενή τομέα.
Η ώρα είναι τώρα και όχι χθες και πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις και να ξεκινήσει και ένας ουσιαστικός εθνικός διάλογος.
Και όπως λένε στα χωριά, «εάν δεν σπείρεις, δεν θα θερίσεις».


Latest News

Γυμνοί… στον εμπορικό πόλεμο
Δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία στερούνται του βασικού τους όπλου: Μίας ισχυρής παραγωγικής βάσης, μίας ισχυρής βιομηχανίας

Χωρίς ενημέρωση
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε κουλτούρα πληρωμών στη χώρα κι όμως δεν έχουμε φροντίσει τα βασικά

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη