Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πλαίσιο που θέτουν οι συμφωνίες της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προς την αλιεία και την Βόρεια Ιρλανδία, διαφορετικά θα βρεθεί εκτεθειμένο στην λήψη αντιμέτρων και την υποβάθμιση της αξιοπιστίας του.
«Το ζήτημα της υπογραφής είναι σημαντικό, αφορά την αξιοπιστία που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πράγμα που δεν κάνει σήμερα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που δεν κάνει με τους αλιείς και συνιστώ στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσέξει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όπως αυτές είναι διατυπωμένες σε αυτές τις δύο συμφωνίες του Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στο Europresse.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εκκινήσει διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας. «Ως προς την αλιεία, έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα γύρω από το (αγγλονορμανδικό) νησί του Τζέρσεϊ, και δεν καταλαβαίνω, εκτός αν είναι θέμα κακοπιστίας. Αναμφίβολα θα υπάρξουν συνέπειες», προειδοποίησε.
Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες γάλλοι αλιείς διαδήλωσαν με τα σκάφη τους μπροστά από το λιμάνι του Σεντ Χέλιερ στο Τζέρσεϊ διαμαρτυρόμενοι για τους όρους αλιείας που επιβάλλει το Λονδίνο στα νερά της ζώνης αυτής που βρίσκεται πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές. Το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί το Λονδίνο για παραβίαση του ιρλανδικού πρωτοκόλλου που περιλαμβάνεται στην συμφωνία η οποία υπεγράφη στο τέλος του 2019 μετά την μονομερή ανακοίνωση του Λονδίνου για αναβολή της εφαρμογής ελέγχων στα αγροδιατροφικά προϊόντα που φθάνουν από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία.
Το πρωτόκολλο μετατοπίζει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και, κατά συνέπεια τους τελωνειακούς ελέγχους που επιβάλλει το Brexit, στην θάλασσα ανάμεσα στην Βρετανία και την Ιρλανδία, για να αποτραπεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευή που έθεσαν τέλος στην περίοδο των Troubles.
«Είμαστε σε επιφυλακή», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «οι Βρετανοί είναι επίσης προσεκτικοί απέναντι στο γεγονός ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος είναι επίσης πολύ προσεκτικός σχετικά με τους όρους της ειρήνης στην Ιρλανδία».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»
Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία