
Στις επιδράσεις της ψηφιοποίησης στη δημόσια ζωή, στην ανάγκη άμβλυνσης της γραφειοκρατίας αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που διεξήχθη διαδικτυακά τη Δευτέρα με θέμα «Η ψηφιοποίηση και η μεταβαλλόμενη δημόσια σφαίρα – κίνδυνοι και ευκαιρίες για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία», υπό την προεδρία του Γερμανικού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Τασούλας επεσήμανε στην ομιλία του πως «η έκρηξη της ψηφιακής δυνατότητας είναι ταυτόχρονα ευλογία και απειλή για τη Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στην περίοδο της πανδημίας είπε πως «στην Ελλάδα αντιδράσαμε δυναμικά στην περίοδο αυτή των τελευταίων δεκαπέντε μηνών και υπήρξε επιτάχυνση της ψηφιακής μας δυνατότητας και στη Βουλή και στη Δημόσια Διοίκηση». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, «χαρακτηριστικά, το 2018 είχαμε δέκα εκατομμύρια συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, ενώ το 2020 είχαμε εκατό εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο. Αυτό αποδεικνύει την επιτάχυνση που προκάλεσε η ανάγκη της πανδημίας και είναι, βέβαια, καλό».
Επισημαίνοντας και τα αρνητικά σημεία, με κυριότερο την παραπληροφόρηση που διαχέεται στο διευρυμένο ακροατήριο των ψηφιακών μέσων, αλλά και την ευκολότερη παραβίαση ή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η άμυνα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην απόφαση που πρέπει να πάρουμε «να επιταχύνουμε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στο να μετατρέπουν τις αποφάσεις σε πράξεις».
«Εκεί πάσχουμε ως Δημοκρατίες –τόνισε– στην αποτελεσματικότητα, επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό, ευθυνόφοβο σύστημα παραγωγής πράξεων. Η απάντηση λοιπόν και στην παραπληροφόρηση και σε όλες αυτές τις παρενέργειες της μεγάλης επέκτασης των ψηφιακών μέσων είναι η ενίσχυση της Διοίκησης, η ενίσχυση της Εκτελεστικής Εξουσίας, και σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να μην έχουν αντίκρισμα ούτε τα fake news ούτε οποιασδήποτε μορφής παραπληροφόρηση».


Latest News

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Γεραπετρίτης: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί τη Μεγάλη Τρίτη
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνει αύριο ο κλάδος – Μήλον της Έριδος η ελεύθερη διέλευση των έμφορτων ταξί από τις λεωφορειολωρίδες

Νέα έξαρση του τουρκικού «εποικισμού»
Τα στοιχεία από Ίμερο και Ξυλαγανή Ροδόπης έως τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη – Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις αγορές που κάνουν επενδυτές από την Τουρκία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα
Υποτονική η κίνηση στην αγορά σε σχέση με πέρσι – Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας