«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σε διαδικτυακή εκδήλωση για το «Πράσινο Υδρογόνο», που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Επισημαίνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 21 δράσεων που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές για την προώθηση του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, της ενεργειακής εξοικονόμησης των έργων αναβάθμισης του δικτύου, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής.

Ειδικότερα, όσον αφορά το υδρογόνο, τόνισε ότι «πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και “κλειδί” για την απανθρακοποίηση της οικονομίας», ενώ, όπως είπε, δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές συνέργειες. Τόνισε δε, τις δυνατότητες διασύνδεσής του με τις υποδομές του φυσικού αερίου, αλλά και τις προοπτικές υιοθέτησής του εν λόγω καυσίμου από τις μεταφορές και τη ναυσιπλοΐα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, ενισχύοντας σημαντικά στη δίκαιη μετάβαση.

Όπως έκανε γνωστό ο κ.Σκρέκας, το προσεχές διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, προκειμένου να διαμορφωθεί η Εθνική Στρατηγική, ενώ ήδη βρίσκονται υπό εξέταση περισσότερα από 20 σχετικά project στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Χρειαζόμαστε συντονισμό και ξεκάθαρα ρυθμιστικά πλαίσια, προκειμένου να επιταχυνθεί ο βηματισμός, με έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Εάν εργαστούμε μεθοδικά, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό του υδρογόνου και να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και η καθαρή ενέργεια είναι υψίστης σημασίας σε αυτή την δεκαετία ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Δρ. Έρνστ Ράιχελ, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη νέα εποχή το πράσινο υδρογόνο μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας», καθώς «το πράσινο υδρογόνο είναι σημαντικός πόρος σε αυτή τη μετάβαση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρ. Ράιχελ τόνισε ότι «η Γερμανία θα επενδύσει περί τα δύο δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει μία διεθνή αγορά υδρογόνου» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό προκειμένου να καταστεί ένα hub για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

«Σήμερα είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλά βήματα ακόμα στην κατεύθυνση της προώθησης αυτής της τεχνολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.

«Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Τόμας Ράχελ, γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις υψηλές δυνατότητες της Ελλάδας για την ενίσχυση συνεργασιών για την προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας.

Τις εθνικές προτεραιότητες για την πολιτική του υδρογόνου ανέλυσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΝ. Όπως είπε, αυξάνουμε τον βηματισμό μας για τη χάραξη πολιτικών, ενώ όπως έκανε γνωστό θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης του υδρογόνου μέχρι το τέλος του 2021, που θα καλύπτει συνολικά την αγορά του υδρογόνου. «Η Ελλάδα θα απολιγνιτοποιήσει την παραγωγή ενέργειας, και το υδρογόνο θα επιταχύνει αυτή την ενεργειακή μετάβαση», καθώς μαζί με τις παραδοσιακές ΑΠΕ, θα αποτελέσει ακρογωνιαία λίθο σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Τέλος, όπως τόνισε ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η διείσδυση του υδρογόνου στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 130 φορές μέχρι το 2030. Όπως είπε, η ΕΕ έχει προϋπολογίσει περί τα 470 δισεκατομμύρια για τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, θα δημιουργηθούν τεράστιες ανάγκες εισαγωγής υδρογόνου στη Γερμανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας για τις δύο χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία και πρόσθεσε ότι: «το πράσινο υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να παίξει κεντρικό ρόλο για τις ΑΠΕ στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου