Αύριο Τετάρτη εκπνέει η τελευταία προθεσμία για την 7η και τελευταία Επιστρεπτέα Προακαταβολή.

Μέχρι αύριο θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις  και όσοι επαγγελματίες υπέβαλαν αρχική αίτηση αλλά δεν την οριστικοποίησαν

Μέσω του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δόθηκαν ήδη 789,1 εκατ. ευρώ σε 282.302 δικαιούχους, καλύπτοντας έτσι πάνω από το 95% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης.

Με την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 κλείνει και ένας κύκλος μιας μορφής ενισχύσεων που υιοθετήθηκε στις αρχές της πανδημίας και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα.

Αυτή η μορφή ενισχύσεων θα αντικατασταθεί άμεσα από μία άλλη με την ονομασία «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού», που όμως δεν θα αφορά γενικώς όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνον εκείνες που είτε συνεχίζουν να είναι κλειστές για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο, είτε ήταν κλειστές για κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό το δίμηνο.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο (πλην της εστίασης που θα ενισχυθεί από το ειδικό πρόγραμμα μεσώ του ΕΣΠΑ).

Το  ύψος του ποσού θα λάβει κάθε δικαιούχος θα εξαρτάται από την χρονική διάρκεια που έμεινε κλειστή η επιχείρηση τον Απρίλιο και τον αριθμό των αριθμό των εργαζόμενων.

Ειδικότερα, δικαιούχοι θα ειναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Κριτήρια

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Ορισμένοι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κτλ

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις