Τα «Νούφαρα» του Μονέ έναντι 40 εκ. δολαρίων; Ή μήπως κάποιο έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά για 50 εκ. δολάρια; Μήπως καλύτερα πίνακες με νεκρή φύση από τον Σεζάν για 35 εκ. δολάρια; Με προσφορές σε τέτοιες τιμές οι οίκοι δημοπρατήσεων της Ν. Υόρκης απογείωσαν τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων εν όψει της σημερινής (11/10) επιστροφής τους στην -σχεδόν- κανονικότητα. Μέχρι τώρα πορεύτηκαν όπως κι άλλες δραστηριότητες με πολύ κόσμο: ακύρωσαν, ανέβάλαν ή “μετακόμισαν” τις δημοπρασίες έργων τέχνης στο διαδίκτυο.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Η μεγάλη στιγμή έφτασε λοιπόν και μετά από πάνω από ένα χρόνο υποτονικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας, ξεκινούν και πάλι σήμερα οι παραδοσιακές εαρινές δημοπρασίες στην αμερικανική μεγαλούπολη σε μια υβριδική εκδοχή φυσικής παρουσίας και μέσω διαδικτύου. Οι δείκτες θετικότητας στη Ν. Υόρκη πέφτουν, η εμβολιαστική καμπάνια συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, η Frieze, η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης της Ν. Υόρκης μόλις άνοιξε τις πύλες της και οι υπεύθυνοι των οίκων δημοπρασιών ελπίζουν να δώσουν κι αυτοί από την πλευρά τους ένα μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα. Τιμές ρεκόρ τριψήφιων εκατομμυρίων δολαρίων του 2019, όπως ενός πίνακα του Μονέ, για τον οποίο καταβλήθηκε το ποσό των 110 εκ. ευρώ, έμειναν όμως μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Το μεγαλύτερο ποσό για το “Τρίπτυχο” του Φράνσις Μπέικον που πέτυχε ο οίκος Sotheby´s ήταν γύρω στα 85 εκ. δολάρια. Σε κάθε περίπτωση περισσότερα από το αναμενόμενο. Ο συνολικός αριθμός των δημοπρασιών μειώθηκε, αλλά οι οίκοι έδειξαν να είναι πιο ανθεκτικοί στην κρίση από ό,τι υπέθεταν οι ειδικοί και η πανδημία έγινε και γι’ αυτούς καταλύτης στο δρόμο προς την ψηφιοποίηση.
Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει: Πώς θα βγει η αγορά τέχνης από την κρίση; Θα επιστρέψουν οι τιμές στα επίπεδα προ πανδημίας καταγράφοντας ρεκόρ; “Αυτή η εποχή εξελίξεων επηρέασε βαθιά τον κόσμο της τέχνης” παραδέχεται ο Αλεξάντερ Ρότε, υπεύθυνος τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα του οίκου Christie´s. “Μετέβαλε το είδος τέχνης που γίνεται σήμερα και άλλαξε την κατανόησή μας για την τέχνη του παρελθόντος. Ο οίκος μας επιδιώκει να συνδέσει τις φετινές δημοπρασίες με αυτό το πνεύμα εξέλιξης και επανάστασης”.
Σε αναζήτηση νέων πηγών κέρδους
Ο συγκεκριμένος οίκος περιλαμβάνει στις προσφορές του μεταξύ άλλων τον πίνακα “Η Γέφυρα του Βατερλό”, έργο του Γάλλου ζωγράφου Κλοντ Μονέ (1840-1926), που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1899 και 1903. Γι αυτό το έργο αναμένεται η τιμή να φτάσει γύρω στα 35 εκ. δολάρια. Για ένα από τα αγάλματα του Γερμανού καλλιτέχνη Μάρτιν Κιπενμπέργκερ (1953-1997), ενός από τους σημαντικότερους, ο οίκος Christie´s ελπίζει να εισπράξει μέχρι και 15 εκ. δολάρια. Πρόκειται για ένα άγαλμα με τον περίεργο τίτλο “Μάρτιν, στη γωνιά και ντροπή σου” του 1989. Ο γλύπτης απεικονίζει έτσι μία αντίδραση σε αρνητική κριτική στο έργο του. Αλλά και οι ανταγωνιστές, όπως ο οίκος Sotheby´s, προσδοκούν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Μέχρι 50 εκ. δολάρια ελπίζει να πάρει από τον έργο Versus Mdici του πρωτοποριακού Αμερικανού καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Μπασκιά, (1960-1988), που ζωγράφισε σε ηλικίας μόλις 22 χρονών. Ο πίνακας “Νούφαρα” του Ζαν Μονέ έχει εκτιμώμενη αξία 40 εκ. ευρώ. Ένα πορτρέτο της τότε φίλης του Φρανσουάζ Γκιλό από τον Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) προσφέρεται στην εκτιμώμενη αξία των 18 εκ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για έργα των Γάλλων Πολ Σεζάν και Εντγκάρ Ντεγκά.
Τέτοια ξεχωριστά έργα τέχνης είναι και θα παραμείνουν για τους οίκους δημοπρασιών κομμάτια προσέλκυσης ενδιαφερομένων. Αλλά για τη δημιουργία πρόσθετου κέρδους αναζητούν συνεχώς νέους τομείς δράσης και βγάζουν τακτικά στο σφυρί κοσμήματα, ρολόγια χειρός, αθλητικά παπούτσια, τσάντες ντιζάιν, κρασιά και τελευταία NFΤs ((non-fungible token), είδη κρυπτονομισμάτων. Στις φετινές εαρινές δημοπρασίες ο οίκος Sotheby´s προτίθεται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ένα κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής για έργο του Βρετανού καλλιτέχνη Streetart με το ψευδώνυμο Μπάνκσι, και με εκτιμώμενη αξία άνω των 5 εκ. δολαρίων. Τέλος ο μικρός οίκος Guernsey’s προσφέρει φέτος κάπως πιο underground έργα τέχνης: Μια μουτζουρωμένη πόρτα ψυγείου του Αμερικανού καλλιτέχνη Κιθ Χάρινγκ (1958-1990) και κάποιο άλλο έργο του Άντι Γουόρχολ (1928-1987). Η αξία και των δύο εκτιμάται σε εξαψήφια ποσά.
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Ο crypto επενδυτής που πλήρωσε 6 εκατ. για μία μπανάνα σχεδιάζει να την... φάει
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Μαρία Αντουανέτα: 4,5 εκατ. ευρώ για τα ματωμένα διαμάντια που κόστισαν το κεφάλι της
Η σκοτεινή ιστορία του διαμαντένιου περιδεραίου που κόστισε στην Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της
Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο»
Μετά από μακρά προσπάθεια στη Βενετία βρέθηκε αγοραστής για το ιστορικό κτήριο «Κα Ντάριο» που βρίσκεται Μεγάλο Κανάλι
Τι διαβάζουν οι Αμερικανοί μετά την εκλογή Τραμπ - Γιατί επιλέγουν το «1984»
Πώς η πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει τις λογοτεχνικές προτιμήσεις των Αμερικανικών
Τόνι Τοντ: Πέθανε ο σκοτεινός «Candyman» σε ηλικία 69 ετών
O πολυσχιδής ηθοποιός Τόνι Τοντ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων των Final Destination, The Rock, The Crow και Platoon