
Μέχρι το τέλος του 2021 η Βρετανία θα έχει δώσει σχετική άδεια ούτως ώστε να ξεκινήσει η χρήση αυτόνομων αυτοκινήτων στην ενδοχώρα.
Το παραπάνω ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μεταφορών της χώρας, δείχνοντας ότι «ποντάει» πολλά στην κυκλοφορία «έξυπνων» αυτοκινήτων.
Σε πρώτη φάση η άδεια θα αφορά τα υβριδικά οχήματα στα οποία ο κάτοχος τους τα οδηγεί κανονικά αλλά διαθέτουν και αυτόνομο σύστημα κίνησης και όχι στα αμιγώς αυτόνομα που δεν διαθέτουν οδηγό ούτε καν τιμόνι και πεντάλ.
Η άδεια σε πρώτη φάση θα αφορά αυτοκίνητα που θα διαθέτουν την τεχνολογία ALKS, που είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διατήρησης λωρίδας.
H ταχύτητα που θα αναπτύσσουν αυτά τα αυτοκίνητα όταν βρίσκονται σε αυτόνομη κίνηση δεν θα ξεπερνά τα 65 χλμ./ώρα.
Τι θα κάνει ο οδηγός
Ο οδηγός θα μπορεί να παραδώσει τον έλεγχο του οχήματος στο όχημα και να κάνει κάτι άλλο χωρίς να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον δρόμο αλλά σε κάθε περίπτωση θα παραμένει στην θέση του οδηγού για να αναλάβει αμέσως δράση σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Το ίδιο το σύστημα θα κρίνει αν πρέπει ο οδηγός να πάρει τον έλεγχο του οχήματος και θα τον ειδοποιεί σχετικά.
Αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί εντός λίγων δευτερολέπτων το όχημα θα αρχίσει να μειώνει την ταχύτητα του, θα αναβοσβήνει τα φώτα και θα ενεργοποιεί με αυξημένη ένταση το ραδιόφωνο ή το ηχητικό σύστημα του οχήματος για την περίπτωση που ο οδηγός έχει αποκοιμηθεί.
Ανθρώπινος παράγοντας
Οι μελέτες δείχνουν ότι το 85% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και η χρήση των αυτόνομων οχημάτων πιστεύεται ότι θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των ατυχημάτων και όσο η τεχνολογίας τους εξελίσσεται το ποσοστό αυτό θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασφαλή χρήση αυτόνομων οχημάτων στην Βρετανία που θα καταστήσει τα μελλοντικά ταξίδια ευκολότερα, πιο αξιόπιστα και πιο φιλικά στο περιβάλλον. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συναρπαστική νέα τεχνολογία θα αναπτυχθεί με ασφάλεια και θα καταστήσει την Βρετανία μια παγκόσμια τεχνολογική δύναμη» δήλωσε η Ρέιτσελ Μακλίν, υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας.
Αξίζει να σημειωθείο σύνδεσμος αυτοκινητοβιομηχάνων και εμπόρων (Society of Motor Manufacturers and Traders-SMMT) αναφέρει ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους ελαττώνοντας τον παράγοντα «ανθρώπινο λάθος».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του εν λόγω συνδέσμου, Mike Hawes, «τα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης μπορούν να αποτρέψουν έως και 47.000 σοβαρά ατυχήματα και να σώσουν 3.900 ζωές, μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέσω της ικανότητας να μειώνουν τον σημαντικότερο παράγοντα σε περίπτωση ατυχήματος – το ανθρώπινο λάθος».
Η εταιρεία Thatcham Research, που πραγματοποιεί δοκιμές ασφαλείας για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών, συμφωνεί με τις επιφυλάξεις σχετικά με τον ορισμό του συστήματος ALKS ως σύστημα αυτόνομης οδήγησης, από τη βρετανική κυβέρνηση. «Το ALKS που προτείνεται από την κυβέρνηση δεν είναι αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης» αναφέρει ο Μάθιου Έιβερι, διευθυντής ερευνών της Thatcham Research, για να συμπληρώσει ότι είναι «σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης, από τη στιγμή που στηρίζεται στην ικανότητα του οδηγού να αναλάβει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο».
Το αντίθετο παράδειγμα
Ωστόσο, έχουν υπάρξει ατυχήματα στα οποία έχουν εμπλακεί οχήματα με τέτοιες τεχνολογίες, όταν οι οδηγοί δεν έδιναν την απαιτούμενη προσοχή στο δρόμο. Το BBC αναφέρει χαρακτηριστικά δύο περιπτώσεις τέτοιων ατυχημάτων. Το 2018, ένας Βρετανός πήρε κλήση όταν «οδηγούσε» από τη θέση του συνοδηγού ενός Tesla, αφήνοντας στο σύστημα Autopilot να έχει τον πλήρη έλεγχο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία αντίστοιχη περίπτωση είχε ολέθριες συνέπειες όταν ο οδηγός έθεσε σε λειτουργία τον «αυτόματο πιλότο» και ο ίδιος αρκέστηκε να ασχοληθεί με το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι. Το αποτέλεσμα ήταν το όχημα να προσκρούσει σε τσιμεντένια διαχωριστική μπάρα.


Latest News

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη