Η συνεδρίαση τη μέρα που όλοι οι επαγγελματίες στα διεθνή χρηματιστήρια και την Αθήνα περίμεναν πώς και πώς τη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σφραγίστηκε από αναζήτηση ισορροπιών και διακριτική ενθυλάκωση κερδών.
Με διαφορετική τάση στην κατάληξη των συναλλαγών από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών έδωσε απώλειες στον Γενικό Δείκτη Τιμών -0,15% και κλείσιμο στις 894,70 μονάδες.
Μεγαλύτερες απώλειες έγραψε ο FTSE25, που κατέληξε στις 2171,11 μονάδες με πτώση -0,44%. Οφείλεται στην πτώση του ΔΤΡ και στη μείωση των κερδών της EEE στα τελευταία λεπτά.
Ο τζίρος πέρασε οριακά τα 91,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,3 εκατ. και ήταν ανώτερος της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς ο όγκος της ΕΥΡΩΒ, τη μέρα της επίσημης ανακοίνωσης της αναβάθμισής της στους δείκτες της MSCI, ξεπέρασε τα 16,5 εκατ. τεμάχια. Η αξία συναλλαγών για τα 4 τραπεζικά blue chip ανήλθε στα 45,4 εκατ. ευρώ και ήταν περίπου το 50% της συνολικής.
Οι θεσμικοί στο ΧΑ δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που δημιούργησε ο ενθουσιασμός από το άνοιγμα και την άνοδο στην Αθηναϊκή αγορά, σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά. Μόλις διαπίστωσαν πως το ανώτερο που μπορούσαν να κάνουν οι εντολές αγοράς ήταν η προσέγγιση των 902 μονάδων, άρχισαν μετά την πρώτη ώρα τις ρευστοποιήσεις και από τις 13:00 ως τις 15:30, η αγορά είχε επίπεδο ισορροπίας τις 895 μονάδες. Περίμεναν ως τις 15:30 που έγινε γνωστή η μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Όταν αυτός σε μηνιαία βάση εμφάνισε άνοδο 0,8% και σε ετήσια 4,6%, ξεκίνησαν το δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων προβλέποντας ότι η αγορά των ΗΠΑ θα ανοίξει και θα μείνει σε πτώση.
Το δεύτερο κύμα έφερε το κατώτερο μέρας στις 891 μονάδες χονδρικά στις 16:00. Ωστόσο την τελευταία ώρα ξεκίνησε, όπως την προηγούμενη, το μάζεμα της προσφοράς, πιθανά από εκείνους που πούλησαν θέσεις στη πρώτη ώρα. έτσι λίγα λεπτά πριν τις 17:00 ο ΓΔ έπιασε τις 896 μονάδες το κλείσιμο της προηγούμενης δηλαδή αλλά δεν τις κράτησε. Άρα το ανώτερο μέρας οι 901,88 μονάδες και το κατώτερο οι 890,86 όρισαν μια σχετικά στενή διακύμανση όπου δεν υπήρξαν υπερβολές ανοδικές και πτωτικές καθώς το διεθνές κλίμα ήταν διαρκώς στο νου των επαγγελματιών. Έτσι η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,325 δις ευρώ από 62,422 την Τρίτη.
Η γεμάτη κινήσεις τακτικής διαπραγμάτευση από τους ισχυρούς παράγοντες διαμόρφωσε μεικτή εικόνα στις μετοχές του ταμπλό αν και παρά την πτώση οι ανοδικές μετοχές (58) ήταν περισσότερες από τις καθοδικές (41) με 29 αμετάβλητες. Με τα blue chip που ώθησαν ανοδικά να εμφανίζουν μικρά σχετικά κέρδη και ήταν οι ΔΕΗ +1,49%, ΜΠΕΛΑ +1,27% ΤΕΝΕΡΓ +0,84% ΤΙΤC +0,70% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,53% ενώ τα ανοδικά ανήλθαν σε 12 και τα πτωτικά με απώλειες άνω του -1% ήταν ΕΤΕ -4,29%, ΜΥΤΙΛ -2,42% ΕΥΡΩΒ -1,45% και ΕΛΠΕ -1,30% σε σύνολο εννέα με αρνητικό πρόσημο γιατί χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΒΙΟ ΠΕΙΡ ΣΑΡ ΦΡΛΚ.
Ενώ από τα παραπάνω φαίνεται δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για την επόμενη μέρα η εικόνα στις μετοχές της μεσαία κεφαλαιοποίησης διαφέρει καθώς ο FTSEM εμφάνισε μεταβολή +2,70% με πέντε μόνο πτωτικές μετοχές και δυνατές ημερήσιες επιδόσεις από τις ΠΛΑΘ +14,68%, ΑΤΤ +11,80%, ΑΒΑΞ +9,26%, ΠΛΑΙΣ +7,55, και πάνω από +3% ανέβηκαν οι CENER ΙΚΤΙΝ ΜΙΓ και ΙΝΤΚΑ. Αυτό ήταν το καλύτερο μήνυμα από το ταμπλό στη σύνοδο της μέρας ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Η αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών, όπως προαναφέραμε για να γίνει σαφής ο τζίρος των καθαρών συναλλαγών, ανήλθε στα 7,331 εκατ. ευρώ για ΕΤΕ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΛΦΑ και ΙΑΤΡ.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,40%), με την ΑΛΦΑ στα 1,278 ευρώ όγκο 7770183 τεμάχια, ΕΤΕ στα 2,565 και όγκο 3562053 τεμάχια, ΕΥΡΩΒ στο 0,813 και 16569484 τεμάχια και ΠΕΙΡ στα 1,58 ευρώ και 7914158 τεμάχια όγκο. Η μεταβολή στα Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρώς πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 1,012% από 1,001% την προηγούμενη μέρα.
Latest News
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης