
Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών διεθνώς και η εξοικείωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους εναπομείναντες περιορισμούς ευνοούν την ανάκαμψη της οικονομίας από το 3ο τρίμηνο του 2021. Αν και το 2ο τρίμηνο εξελίσσεται λιγότερο ευνοϊκά από το αναμενόμενο, λόγω των δύσκολων επιδημιολογικών συνθηκών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν ωστόσο αρκετά καύσιμα για να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη, όπως:
α) το άνοιγμα του τουρισμού και η ανθεκτικότητα των εξαγωγών με την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει,
β) η διοχέτευση της αδρανούς ζήτησης και μέρους του πλεονάσματος αποταμιεύσεων & ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, κυρίως, σε νέες επενδύσεις και σε δραστηριότητες που παρέμειναν σε αναστολή κατά το μεγαλύτερο τμήμα του 2020,
γ) η ισχυρή ακόμη δημοσιονομική στήριξη και η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης,
δ) η παράταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής,
ε) το υγιές τραπεζικό σύστημα, με συρρίκνωση του βάρους των κόκκινων δανείων,
στ) η θετική αποτίμηση από αγορές και αξιολογικούς οίκους των προοπτικών που διαμορφώνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή διόγκωσή του.
Οι ανωτέρω παράγοντες, αργά ή γρήγορα, θα τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα, και τυχόν υστέρηση στη δυναμική του 2021 – για το οποίο συνεχίζουμε να εκτιμούμε αύξηση του ΑΕΠ υψηλότερη του 4,5% – θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στο 2022, οδηγώντας στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 15ετία.
Προφανώς, οι παράγοντες αβεβαιότητας δε θα εκλείψουν, συμπεριλαμβανομένων του μέτριου ακόμη ποσοστού συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, της επίδρασης των μεταλλάξεων, αλλά και της ταχύτητας ομαλοποίησης της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Επίσης, η μετάβαση από μια περίοδο ισχυρής κρατικής στήριξης στο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να επιδεινώσει, προσωρινά, την εικόνα της αγοράς εργασίας, ενώ η ανάγκη για στοχευμένη βοήθεια σε κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων θα παραμείνει.
Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι κερδήθηκε χρόνος προσαρμογής και οικονομικού σχεδιασμού, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν σημαντικοί αναπτυξιακοί πόροι. Η βασική πρόκληση είναι η σωστή και έγκαιρη αξιοποίησή τους, ώστε να εξασφαλίσουμε ισόρροπη ανάκαμψη, με ισχυρά θεμέλια, «παντός καιρού», διατηρήσιμη για όλη τη δεκαετία.
Ο κ. Νίκος Σ. Μαγγίνας είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας