Τα συλλεκτικά crypto – έργα, γνωστά και ως NFTs, ακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες και βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Πρόκειται για συλλεκτικά έργα που δεν θα πίστευε κανείς πως μπορεί να κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια και όμως.

Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες επενδύουν στα NFT, δίνοντας μια καλή αίσθηση για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο καλλιτεχνικός κόσμος παράλληλα με τον ψηφιακό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πώς ένα από τα χιλιάδες ψηφιακά άβαταρ CryptoPunks πρόσφατα πουλήθηκε έναντι 2 εκατ. δολαρίων, μια crypto – απόδοση του meme «Nyan Cat»  από το 2011, «έπιασε» περίπου 362.000 ευρώ σε πρόσφατη ηλεκτρονική δημοπρασία, ενώ η Grimes έβγαλε 6 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 20 λεπτά, πουλώντας το δικό της έργο crypto art.

Επίσης ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πραγματοποίησε την πρώτη NFT δημοπρασία του με ένα ακόμα έργο του Beeple, το «Everydays: The First 5000 Days» στις 11 Μαρτίου.

via GIPHY

View this post on Instagram

A post shared by Nifty Gateway (@niftygateway)

Τακάσι Μουρακάμι, Damien Hirst είναι ακόμα μερικά από τα πιο ηχηρά καλλιτεχνικά ονόματα που μπήκαν στον κόσμο των NFT, ενώ από κοντά ακολουθεί και ο κόσμος της μόδας, με τον ψηφιακό οίκο The Fabricant, να παρουσιάζει τις νέες του δημιουργίες ως NFT για το ψηφιακό περιβάλλον.

Τι ακριβώς όμως είναι τα NFT;

NFT ή non-fungible tokens, είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα / έργα τέχνης.

Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί όπως αναφέρει το Forbes να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια…

Η λίστα στην πραγματικότητα είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT, το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία του δημιουργού ή οποιοδήποτε στοιχείο της επικαιρότητας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο, είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης.

Σε αντίθεση με τα κλασικά κρυπτονομίσματα, με τα NFT δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας ανταλλαγές και συναλλαγές.

Ένα εύκολο παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς πώς λειτουργούν είναι τα εισιτήρια συναυλιών.

Κάθε εισιτήριο αναγράφει πάνω του συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως το όνομα του καλλιτέχνη, της εταιρείας παραγωγής, του αγοραστή, την ημερομηνία της συναυλίας και τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παραγωγής διασφαλίζει ότι το εκάστοτε εισιτήριο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για καμία άλλη συναυλία ή άλλο εμπορικό σκοπό.

Με τον ίδιο τρόπο, ένα NFT μπορεί να αλλάξει «χέρια» μόνο μέσω δημοπρασιών ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Αν ψάχνετε να πουλήσετε NFT όπως κάποιο έργο τέχνης που δημιούργησες, η εταιρία Kapwing, που ειδικεύεται στο μοντάζ εικόνων και βίντεο έχει έναν πλήρη οδηγό.

Αν βρίσκεστε στην αγορά για να αποκτήσεις ένα, μπορείς απλά να πας σε κάποια γνωστή πλατφόρμα όπως το OpenSea και το Rarible.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto