Όσο οι ανησυχίες της αγοράς για τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ εντείνονται, τόσο αυξάνονται οι φωνές ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των περιφερειακών Fed που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Στην αλυσίδα προστέθηκε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve Ρίτσαρντ Κλάριντα.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, μιλώντας στο συμπόσιο της Εθνικής Ένωσης Οικονομικών Επιχειρήσεων, επανέλαβε ότι οι εκπλήξεις των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έδειξαν αδύναμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο δεν αλλάζουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας.

Αναλόγως έδειξε να συμμερίζεται την εκτίμηση και άλλων συναδέλφων του πως απλά θα χρειαστεί «λίγος καιρός» ακόμη μέχρις ότου η αμερικανική οικονομία επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις πληγές της από την υγειονομική κρίση, που σημαίνει πως στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα θα δείξει υπομονή και δεν θα… σπεύσει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

«Δεν θα διστάζαμε να δράσουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό» εξήγησε, αλλά «αυτό είναι ένα στοιχείο, όπως και η έκθεση για την αγορά εργασίας… Έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στις τιμές».

Υπό την έννοια αυτή συμφώνησε με την εκτίμηση πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική, ενώ πρόσθεσε και ότι τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση καθιστούν τον ρυθμό ανάκαμψης της αγοράς εργασίας «πιο αβέβαιο» γεγονός που επιβεβαιώνει τη «σοφία» της Fed να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 4,2% σε ετήσια βάση, μια αύξηση που και ο κ. Κλάριντα παραδέχτηκε πως ήταν «πολύ ψηλότερη» από το αναμενόμενο. Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή η έκθεση της αγοράς εργασίας έδειξε άνοδο της ανεργίας τον Απρίλιο και προσθήκη μόλις 266.000 θέσεων εργασίας, όταν οι προβλέψεις πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή