Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια για ένα μεγάλο σκάφος φέρεται να κατέβαλε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, κάτι που θα τον σταθεροποιήσει ως πιστοποιημένο μέλος της κατηγορίας jet-setting St. Tropez.

Το τεράστιο σκάφος μήκους 127 μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι «ένα από τα καλύτερα ιστιοφόρα του κόσμου», θα είναι τόσο μεγάλο, που θα χρειάζεται το δικό του «σκάφος υποστήριξης», ένα δεύτερο, μικρότερο πλοίο που διαθέτει δικό του ελικοδρόμιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σούπερ γιότ του ιδιοκτήτη της Amazon, είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη δύο γεγονότων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού: Η αστρονομική αύξηση των κερδών εταιρειών όπως η Amazon και η θεαματική ανάπτυξη της βιομηχανίας των σούπερ γιοτ.

Εκτός από τον Μπέζος, το καινούργιο του γιοτ περιμένει και ο Στίβεν Σπιλμπεργκ, ο οποίος πουλάει το παλιό του για 131 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν έχουν διατεθεί εικόνες του σκάφους, ούτε πληροφορίες σχετικά με το ποσό της καθαρής αξίας του Μπέζος.

Επίσης ανέφερε ότι το έργο, που ονομάζεται Y721, έχει παραμείνει μυστικό. Η Oceanco, το ολλανδικό ναυπηγείο πίσω από το super γιοτ, αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο.

″Η αγορά καλπάζει” δήλωσε στο Bloomberg ο Σαμ Τάκερ, επικεφαλής της έρευνας για τα σούπερ γιότ στην εταιρεία Vessels Value του Λονδίνου. Ο αριθμός των συναλλαγών τους τελευταίους μήνες ”έπασε ρεκόρ” και η αγορά μεταχειρισμένων γιότ έχει πάρει φωτιά. Η δε ζήτηση για τα υπερβολικά πανάκριβα γιότ έχει ξεπεράσει την προσφορά. ”Είναι αδύνατον να κλείσει κανείς θέση σε ναυπηγεία” δήλωσε ο Τάκερ. ”Είναι όλα κλεισμένα.”

Η επιλογή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιότινγκ έγινε ξαφνικά η καλύτερη επιλογή για ιδιωτικές, ασφαλείς διακοπές κι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγει κανείς από τα μάτια του κόσμου, που δεν θα κοίταζε και πολύ θετικά τις υπερβολές των πλουσίων αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο.

Η βιομηχανία σκαφών αναψυχής είχε κάθε λόγο να ανησυχεί στις αρχές της πανδημίας, όταν οι νέες παραγγελίες πάγωσαν και οι αγορές βυθίστηκαν. Το καλοκαίρι του 2020, όμως, οι μεγιστάνες συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν υποστεί κάποια ζημιά.

Αντιθέτως. Οι επιχειρήσεις μπορεί να έκλειναν η μία μετά την άλλη, αφήνοντας εκατομμύρια ανέργους και το παγκόσμιο ΑΕΠ να έκανε βουτιά στο κενό, αλλά οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη πρόσθεσαν 1,8 τρισ. δολάρια στην συνολική περιουσία τους, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Ο ενθουσιασμός των πρωτάρηδων για τα σούπερ γιότ, είναι άλλο ένα δείγμα του πόσο πλουσιότεροι γίνονται μέρα με τη μέρα. Πέρα από την αρχική τιμή αγοράς, το κόστος συντήρησης ενός σούπερ γιοτ ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο – περίπου το 10% της αξίας του.

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Μπέζος, η περιουσία του οποίου φτάνει τα 200 δισ. δολάρια.

Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Μπέζος είχε αγοράσει το Flying Fox, μία θαλαμηγό 130 μέτρων. Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν και, όπως όλα δείχνουν, το γιότ του Μπέζος θα είναι παρόμοιο με αυτό του Ντίλερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις