Ενα ανώτερο στέλεχος της Toyota Motor Corp, χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ιαπωνικής εταιρείας αισθάνονται ότι «συγκρούονται» με την επιθυμία να επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τις ανησυχίες του κόσμου σχετικά με τη διοργάνωση του μεγάλου αθλητικού γεγονότος κατά τη διάρκεια πανδημίας.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στις 23 Ιουλίου, η Ιαπωνία καταπολεμά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν για δεύτερη φορά οι Αγώνες.

«Ως χορηγοί, σπαράζει η καρδιά μας να βλέπουμε τη δημόσια δυσαρέσκεια που απευθύνεται σε αθλητές», δήλωσε ο υπάλληλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Τζουν Ναγκάτα, σε ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της εταιρείας σήμερα Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters. «Για να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε σε σύγκρουση σχετικά με το ποια είναι η βέλτιστη διαχείριση αυτής της κατάστασης».

Προσφορά εμβολίων σε αθλητές

Για να αποτρέψει ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η Ιαπωνία ετοιμάζεται να προσφέρει εμβολιασμούς σε περίπου 2.500 Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές και προσωπικό υποστήριξης, χρησιμοποιώντας δωρεές εμβολίων εν μέσω δημόσιου θυμού για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας εμβολιασμού.

Μόνο το 2,6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και οι αναφορές τον προηγούμενο μήνα στο να δοθεί προτεραιότητα στους αθλητές προκάλεσαν θυμό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης της χώρας.

Αξιωματούχοι των εθνικών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών ομάδων δήλωσαν ότι ρωτούσαν κάθε αθλητική ομοσπονδία πόσα άτομα ήθελαν να εμβολιαστούν και πότε.

“Οι αξιωματούχοι μας λένε ότι θα φροντίσουμε να μην προκαλέσουμε προβλήματα στον συνολικό πληθυσμό”, δήλωσε ο Miho Kuroda της Παραολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας.

Η εφημερίδα Yomiuri Shimbun δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιούνιο, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο χρόνος και οι λεπτομέρειες, όπως ποιος θα έκανε εμβολιασμούς, παραμένουν ασαφείς.

Η ΔΟΕ, οι διοργανωτές στην Ιαπωνία και η κυβέρνηση της χώρας έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να διοργανώσουν τους Αγώνες, όπως  έχει προγραμματιστεί έως τις 8 Αυγούστου, παρά την έντονη κριτική και αντίδραση που υπάρχει.

Ο κυβερνήτης του νομού Ιμπαράκη, ο οποίος πρόκειται να φιλοξενήσει ολυμπιακές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω αναβολή ή ακύρωση σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.

Κατά και η New York Times

Σε ένα άρθρο της Τρίτης με τίτλο, «Μια αθλητική εκδήλωση δεν πρέπει να καταστεί υπερμεταδότης της πανδημίας», η εφημερίδα New York Times προσυπέγραψε τις εκκλήσεις ακύρωσης των Αγώνων. «Ήρθε η ώρα να ακούσουμε την επιστήμη και να σταματήσουμε την επικίνδυνη κοροϊδία», τόνισε η εφημερίδα.

Η Ιαπωνία έχει ξεφύγει από τα χειρότερα της πανδημίας, αλλά 11.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και το σύστημα υγείας της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πίεσης από την τελευταία αύξηση κρουσμάτων που μόνο στο Τόκιο έφτασαν τοα 925.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή