Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, υφυπουργού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του «International year of creative economy» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. . Γιατρομανωλάκης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του “Protagon.gr, Κώστα Γιαννακίδη, στον οποίο ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου η χώρα μας να προσελκύσει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και να γυριστούν στη χώρα μας ταινίες, ώστε να αρθούν τα εμπόδια από τη γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι χρειάζονται πάρα πολλές άδειες για να γίνει ένα γύρισμα.
Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στους Έλληνες επαγγελματίες και στην Ακαδημία Κινηματογράφου.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει διεκδικήσει μισό δισεκατομμύριο από επιδοτήσεις και το 50% αυτών των πόρων είναι για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική», ενώ παρέθεσε και ανησυχητικά στοιχεία για τους ανθρώπους του πολιτισμού λέγοντας ότι από το 2012 έως το 2019, 18 χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους, γεγονός που αντανακλά την κατάσταση στον κλάδο.
Διευκρίνισε ότι «η ανάπτυξη που έρχεται από τον πολιτισμό δεν αποκλείει αυτό που λέμε ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όλων». Επιπλέον αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ακροπόλ. Το Ακροπόλ, είπε, είναι ένας φορέας που δεν παράγει από μόνος του πολιτισμό, αλλά στηρίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού και πιστεύουμε ότι θα γίνει φορέας ανάπτυξης».
«Προτεραιότητα για μας – ειδικά τον καιρό της πανδημίας – ήταν να πάρουν οι καλλιτέχνες αυτό που τους αναλογεί από τα πνευματικά δικαιώματα», είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι ανοίγει ο πολιτισμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε.
Όσον αφορά τις προτεραιότητές του, απάντησε ότι «το βασικό για μένα είναι η στήριξη και η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των ανθρώπων του». Τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν τομές και επενδύσεις.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.