Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αποχώρησαν από τις μετοχές την Τρίτη, αφού οι ρευστοποιήσεις σε εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να εξαπλώνονται σε άλλους τομείς. Έτσι οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό έσυραν τους δείκτες των ΗΠΑ προς τα κάτω για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 475 μονάδες και σήμερα στις 10:40 δική μας ώρα τα ΣΜΕ του εμφάνιζαν μεταβολή -0,13% από –0,41% μια ώρα πριν. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την καθοδική δυναμική στα ασιατικά χρηματιστήρια και το δειλό αλλά ανοδικό ξεκίνημα των συναλλαγών στην Ευρώπη.

Δεν είχαν οι εντολές των πρώτων λεπτών την ισχύ του ξεκινήματος της Τρίτης. Αντιθέτως, στο Λονδίνο εμφανίστηκαν κέρδη στο άνοιγμα ενώ και ο DAX αν και άνοιξε στο -0,10% σε ένα τέταρτο εμφάνισε μεταβολή+0,1% επηρεάζοντας και άλλους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σύνρτομα να κερεδίζει πάνω από +0,20%.

Αυτό δεν σημαίνει πως άλλαξε το κλίμα ριζικά αφού τα χρηματιστήρια με την υψηλότερη συνολική κεφαλαιοποίηση στη Γερμανία και τη Γαλλία διατηρούν στο πρώτο ημίωρο οριακές μεταβολές και τη μεγάλη ώθηση αποτυπώνει μόνο ο δείκτης του Λονδρέζικου.

Η οικονομία της Βρετανίας, σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία, αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 2,1% από το Φεβρουάριο, ανακτώντας ταχύτητα σε περίοδο που αναμένεται να εμφανιστεί έντονη ανάκαμψη φέτος μετά τη βαθιά πτώση από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020.

Την ανάπτυξη οδήγησαν ο τομέας των λιανικών πωλήσεων, το άνοιγμα των σχολείων και ο κατασκευαστικός τομέας καθώς η χώρα άρχισε να απελευθερώνεται από το χειμερινό lockdown για τον COVID-19. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν μηνιαία αύξηση 1,3%.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, όταν η χώρα βρισκόταν υπό τρίτο lockdown, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 1,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι ανησυχίες για τον διογκούμενο πληθωρισμό έχουν επιβαρύνει τις αγορές για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους καθώς η αμερικανική οικονομία έχει ανεβάσει στροφές ενισχυμένη εν μέρει, από την αυξημένη ζήτηση και τα κυβερνητικά οικονομικά κίνητρα. Οι φόβοι για μια διαρκή αύξηση του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει τις μετοχές ανάπτυξης growth stocks, συμπεριλαμβανομένων εισηγμένων στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ οι κυκλικές μετοχές έχουν ανέβει από το αγοραστικό ενδιαφέρον που στηρίζεται στις προσδοκίες για πλήρη οικονομική επανέναρξη.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο 1,623%, από 1,601% τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν. «Είναι ελαφρώς ασταθής αγορά», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, διευθύνων σύμβουλος της Independent Advisor Alliance. «Έχουμε πολλές ειδήσεις σχετικά με τις ελλείψεις βενζίνης, το χάκινγκ του [Colonial Pipeline] και σαφώς όλοι μιλούσαν για την έκθεση θέσεων εργασίας και αν αυτό σημαίνει κάτι ή αντανακλά την αδυναμία της οικονομίας».

Στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -2,47% την περασμένη συνεδρίαση, κερδίζει στο ημίωρο +0,58%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,19% αφού έχασε την Τρίτη -1,82%, ο CAC εμφανίζει οριακή άνοδο -0,10% με μεταβολή -1,86% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες -0,02% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -1,72%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,10% με επίδοση την προηγούμενη -1,64%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έχασε -1,97% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:30 +0,30%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα