
Στα 120 – 150 εκατ. ευρώ υπολογίζουν πηγές της αγοράς που έχουν εικόνα της σχετικής με την αναβαλλόμενη φορολογία νομοθεσίας, την απαίτηση της Attica Bank από το Δημόσιο, μετά τη ζημιογόνο χρήση του 2020.
Ως γνωστόν, οι ζημιές που εμφάνισαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από το ξέσπασμα της προηγούμενης κρίσης έως και το 2015, λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (PSI) και της απότομης λόγω ύφεσης αύξησης των κόκκινων δανείων, μπορούν να συμψηφιστούν, με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30 και 20 ετών αντίστοιχα.
Ο φόρος που δεν θα πληρώσει η τράπεζα σε μελλοντικές κερδοφόρες χρήσεις αποτελεί απαίτηση (DTC) από το Δημόσιο και προσμετράται στα κεφάλαιά της.
Το πρόβλημα που είχε προβλέψει εξ αρχής ο νομοθέτης είναι τι θα γίνει όταν τα αποτελέσματα σε μία χρήση είναι αρνητικά και η τράπεζα κινδυνέψει να χάσει για τη συγκεκριμένη χρονιά την απαίτησή της από το δημόσιο.
Έτσι, όρισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το δημόσιο θα εξοφλήσει την τράπεζα με τίτλους που θα αντικαταστήσουν μέρος του DTC, στη βάση μίας φόρμουλας.
Στην περίπτωση της Attica Bank, μετά τις περυσινές ζημιές, από τα 252 εκατ. ευρώ του DTC, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα 120 – 150 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν τελικά σε ομολογιακούς τίτλους που θα δώσει στην τράπεζα το δημόσιο.
Η ανταλλαγή με warrants
Ως αντάλλαγμα η Attica Bank θα αποδώσει στο κράτος warrants, ισόποσης αξίας, με τα οποία θα δίνεται το δικαίωμα σε τρίτους να αποκτήσουν μετοχές της.
Σε αυτή τη φάση δεν θα αλλάζει η μετοχική της σύνθεση, ενώ τα κεφάλαιά της θα βελτιωθούν ποιοτικά, καθώς μέρος του DTC αντικαθίσταται από τους σίγουρους κρατικούς ομολογιακούς τίτλους.
Μετά την απόδοση των warrants στο δημόσιο, κατά σειρά προτεραιότητας έχουν το δικαίωμα απόκτησής τους και αγοράς μετοχών της Attica Bank, οι εξής:
Αρχικά οι υφιστάμενοι μέτοχοί της. Εάν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αυτούς, ακολουθούν τρίτοι επενδυτές. Εφόσον ούτε και από αυτούς εκδηλωθεί ζήτηση, οι τίτλοι καταλήγουν στο δημόσιο. Το τελευταίο αναμένεται να ασκήσει τα δικαιώματά του και να αποκτήσει τίτλους της Attica. Μετά την έκδοση και απόδοσή τους στο κράτος, επηρεάζεται η μετοχική της σύνθεση.
Οι εκκρεμότητες
Σημειώνεται πάντως ότι για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω απαιτούνται συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις, που θα ξεδιαλύνουν ασάφειες στην ισχύουσα νομοθεσία για το DTC και θα εξειδικεύουν όλη τη διαδικασία.
Για παράδειγμα, για τον υπολογισμό της απαίτησης της Attica Bank από το δημόσιο για τις ζημιές του 2020, θα χρειαστεί ο έλεγχος των οικονομικών της καταστάσεων από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα πρέπει να καθορίσει και το ύψος της, στη βάση και των αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν.
Επιπλέον, υπάρχουν κενά στο νόμο σχετικά με τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής στην οποία θα εκδοθούν οι μετοχές των warrants. Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο σε σχέση με το ποσοστό που θα έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, όποιος τα εξασκήσει. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμη και η ανάγκη ψήφισης νέου νόμου για αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει ενημερώσει την Attica Bank ότι θα ξεδιαλύνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μέσα στο Μάιο. Τραπεζικές πηγές σχολιάζοντας τη διαδικασία που ακολουθείται, θεωρούν πως είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και πως έχει δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο η εξυγίανση της τράπεζας.
Η αύξηση κεφαλαίου
Μετά την ανάταξη των ιδίων κεφαλαίων με την ανταλλαγή ομολόγων και warrants με το δημόσιο, η Attica Bank θα αναζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, που θα τις επιτρέψουν να εκτελέσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο του CEO της Θεόδωρου Πανταλάκη, προβλέπει την άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.
Η αρχή θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου. Σε αυτή τη φάση θα αναζητηθεί επενδυτής που θέλει να τοποθετηθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Μετά τη συγκεκριμένη έκδοση μετοχών, στόχος είναι η άντληση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια που ακολουθούν, τα οποία θα καταστήσουν την Attica Bank κεφαλαιακά ισχυρή, με προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των εργασιών της και παραγωγής κερδών.


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς