Στα 120 – 150 εκατ. ευρώ υπολογίζουν πηγές της αγοράς που έχουν εικόνα της σχετικής με την αναβαλλόμενη φορολογία νομοθεσίας, την απαίτηση της Attica Bank από το Δημόσιο, μετά τη ζημιογόνο χρήση του 2020.
Ως γνωστόν, οι ζημιές που εμφάνισαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από το ξέσπασμα της προηγούμενης κρίσης έως και το 2015, λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (PSI) και της απότομης λόγω ύφεσης αύξησης των κόκκινων δανείων, μπορούν να συμψηφιστούν, με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30 και 20 ετών αντίστοιχα.
Ο φόρος που δεν θα πληρώσει η τράπεζα σε μελλοντικές κερδοφόρες χρήσεις αποτελεί απαίτηση (DTC) από το Δημόσιο και προσμετράται στα κεφάλαιά της.
Το πρόβλημα που είχε προβλέψει εξ αρχής ο νομοθέτης είναι τι θα γίνει όταν τα αποτελέσματα σε μία χρήση είναι αρνητικά και η τράπεζα κινδυνέψει να χάσει για τη συγκεκριμένη χρονιά την απαίτησή της από το δημόσιο.
Έτσι, όρισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το δημόσιο θα εξοφλήσει την τράπεζα με τίτλους που θα αντικαταστήσουν μέρος του DTC, στη βάση μίας φόρμουλας.
Στην περίπτωση της Attica Bank, μετά τις περυσινές ζημιές, από τα 252 εκατ. ευρώ του DTC, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα 120 – 150 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν τελικά σε ομολογιακούς τίτλους που θα δώσει στην τράπεζα το δημόσιο.
Η ανταλλαγή με warrants
Ως αντάλλαγμα η Attica Bank θα αποδώσει στο κράτος warrants, ισόποσης αξίας, με τα οποία θα δίνεται το δικαίωμα σε τρίτους να αποκτήσουν μετοχές της.
Σε αυτή τη φάση δεν θα αλλάζει η μετοχική της σύνθεση, ενώ τα κεφάλαιά της θα βελτιωθούν ποιοτικά, καθώς μέρος του DTC αντικαθίσταται από τους σίγουρους κρατικούς ομολογιακούς τίτλους.
Μετά την απόδοση των warrants στο δημόσιο, κατά σειρά προτεραιότητας έχουν το δικαίωμα απόκτησής τους και αγοράς μετοχών της Attica Bank, οι εξής:
Αρχικά οι υφιστάμενοι μέτοχοί της. Εάν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αυτούς, ακολουθούν τρίτοι επενδυτές. Εφόσον ούτε και από αυτούς εκδηλωθεί ζήτηση, οι τίτλοι καταλήγουν στο δημόσιο. Το τελευταίο αναμένεται να ασκήσει τα δικαιώματά του και να αποκτήσει τίτλους της Attica. Μετά την έκδοση και απόδοσή τους στο κράτος, επηρεάζεται η μετοχική της σύνθεση.
Οι εκκρεμότητες
Σημειώνεται πάντως ότι για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω απαιτούνται συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις, που θα ξεδιαλύνουν ασάφειες στην ισχύουσα νομοθεσία για το DTC και θα εξειδικεύουν όλη τη διαδικασία.
Για παράδειγμα, για τον υπολογισμό της απαίτησης της Attica Bank από το δημόσιο για τις ζημιές του 2020, θα χρειαστεί ο έλεγχος των οικονομικών της καταστάσεων από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα πρέπει να καθορίσει και το ύψος της, στη βάση και των αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν.
Επιπλέον, υπάρχουν κενά στο νόμο σχετικά με τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής στην οποία θα εκδοθούν οι μετοχές των warrants. Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο σε σχέση με το ποσοστό που θα έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, όποιος τα εξασκήσει. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμη και η ανάγκη ψήφισης νέου νόμου για αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει ενημερώσει την Attica Bank ότι θα ξεδιαλύνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μέσα στο Μάιο. Τραπεζικές πηγές σχολιάζοντας τη διαδικασία που ακολουθείται, θεωρούν πως είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και πως έχει δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο η εξυγίανση της τράπεζας.
Η αύξηση κεφαλαίου
Μετά την ανάταξη των ιδίων κεφαλαίων με την ανταλλαγή ομολόγων και warrants με το δημόσιο, η Attica Bank θα αναζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, που θα τις επιτρέψουν να εκτελέσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο του CEO της Θεόδωρου Πανταλάκη, προβλέπει την άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.
Η αρχή θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου. Σε αυτή τη φάση θα αναζητηθεί επενδυτής που θέλει να τοποθετηθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Μετά τη συγκεκριμένη έκδοση μετοχών, στόχος είναι η άντληση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια που ακολουθούν, τα οποία θα καταστήσουν την Attica Bank κεφαλαιακά ισχυρή, με προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των εργασιών της και παραγωγής κερδών.
Latest News
Ανατροπή στα αποτελέσματα εννεαμήνου για την AS Company με αύξηση πωλήσεων
O δείκτης EBIDTA για την AS Company διαμορφώνεται στο 19,4% επί των πωλήσεων
Κωτσόβολος: Restart με νέα επωνυμία – Η αλλαγή που φέρνει η ΔΕΗ
Αλλαγή σελίδας μετά από 19 χρόνια για την αλυσίδα Κωτσόβολος – Οι προσθήκες και οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας
«Ευρώπη Holdings» το νέο όνομα της Κλουκίνας- Λάππας
Η νέα επωνυμία της Κλουκίνας Λάππας θα ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου
Ομολογιακό δάνειο 19 εκατ. ευρώ για εξαγορές - Οι κλάδοι ενδιαφέροντος για την Quality & Reliability
Η Quality & Reliability έχει έρθει σε πρώιμες επαφές με κάποιες εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους
Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Το ωράριο που προτείνει για την εορταστική περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023
Πώς η Φάρμα Κουκάκη κόντρα στο ρεύμα κερδίζει από το γάλα
Ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και εξαγωγές το 2023 για τη Φάρμα Κουκάκη – Αύξηση μεριδίων σε 11 κατηγορίες γαλακτοκομικών
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων